Κόσμος|18.04.2020 18:01

Οι Κωνσταντινουπολίτες ψάλλουν φέτος τα εγκώμια εν οίκω και εύχονται «Καλό Πάσχα»

Μαρία Ζαχαράκη

Η επιδημία του κορονοϊού δοκιμάζει φέτος και την έδρα της Ορθοδοξίας, την Κωνσταντινούπολη, και τους Πολίτες της, που βιώνουν «έγκλειστοι» τα Άγια Πάθη και το Πάσχα για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνισμού.

Φέτος, δεν πραγματοποιήθηκε περιφορά του Επιταφίου με εκκλησίασμα, όμως οι Κωνσταντινουπολίτες προσευχήθηκαν και έψαλλαν τα εγκώμια από τα σπίτια τους, προκειμένου να τιμήσουν την Ταφή του Κυρίου.

Ελληνίδες της Κωνσταντινούπολης, που λόγω ηλικίας βιώνουν για περισσότερο διάστημα την απομόνωση, έψαλλαν τα εγκώμια μαζί με τον Λάκη Βίγκα και το Μιχάλη Χαννούτογλου, πρόεδρο και εκτελεστικό γραμματέα αντίστοιχα της ιστορικής κοινότητας Νεοχωρίου στο Βόσπορο, και ευχήθηκαν με ένα βίντεο χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες.

Στην Πόλη διατηρήθηκαν τα έθιμα και οι παραδόσεις σαν κόρη οφθαλμού!

Ωστόσο, παρά τους περιορισμούς, παρά τα μέτρα και παρά το εν γένει κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί λόγω του κορονοϊού, οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης δεν πτοήθηκαν!

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης έβαψαν αυγά, ετοίμασαν τσουρέκια και σήμερα Μ. Σάββατο ετοιμάζουν τη μαγειρίτσα, που θα γευτούν μετά την Ανάσταση. Μια Ανάσταση που φέτος θα είναι «τηλεοπτική» για πρώτη φορά, κάνοντας πολλούς πιστούς εδώ, στην καρδιά της Ορθοδοξίας να αισθάνονται περίεργα...

Απόψε όλοι οι Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη θα συντονιστούν με τα ελληνικά κανάλια που θα μεταδώσουν σε απευθείας σύνδεση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την Ανάσταση του Κυρίου.

Όπως κι όλες αυτές τις ημέρες που παρακολούθησαν μέσω της συχνότητας του ΟΡΕΝ ΤV τις λειτουργίες της Μ. Εβδομάδας, καθ’ όσον η είσοδος στους ναούς, κι εδώ στην Κωνσταντινούπολη, ήταν ρητώς απαγορευμένη λόγω κορονοϊού.

Δεν είναι όμως μόνο οι Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη που τηρούν την παράδοση και τα «γευστικά» έθιμα της Ελλάδας. Έλληνες σε όλη την Τουρκία ετοίμασαν για απόψε και αύριο ελληνικά παραδοσιακά εδέσματα για να περάσουν –μόνοι ή οικογενειακά- τη Μεγάλη Γιορτή. Η Κωνσταντίνα Ψωμιάδου, η μοναδική Ελληνίδα στα Δαρδανέλια της Τουρκίας, περίπου 4-5 ώρες από την Κωνσταντινούπολη, έφτιαξε τσουρέκια για να… μυρίσει έστω κι από μακριά (από την πατρίδα και την Κωνσταντινούπολη) το Άγιο Πάσχα, αφού φέτος απαγορεύεται να ταξιδέψει οπουδήποτε.

Ο Γιάννης Γαλίτης, φωτογράφος, αλλά και αρκετοί άλλοι Έλληνες ξεχύθηκαν στα χασάπικα, μήπως και βρουν κάποιου είδους συκωταριά για να φτιαχτεί η μαγειρίτσα απόψε, αφού οι πρώτες ύλες από Ελλάδα φέτος δεν έφτασαν. Αντεράκια yok στην Τουρκία, αλλά κάτι άλλο βρέθηκε τελικά για την πατροπαράδοτη σούπα. 

«Πορεία νέας δοκιμασίας το φετινό Πάσχα»

«Φέτος η Σταυρική πορεία προς το Ανάσταση είναι διαφορετική για όλους μας, όχι γιατί διαφοροποιείται το γεγονός αυτής, αλλά διότι αντιμετωπίζουμε έναν κοινό εχθρό. Βιώνουμε έναν αόρατο πόλεμο, ο οποίος δεν διεξάγεται μεταξύ δύο υπερδυνάμεων χωρών, αλλά ανάμεσα σ’ ένα νέο κορονοϊό (Covid-19) και μια απειλούμενη παγκόσμια οικονομία, με υποκείμενο φυσικά τον άνθρωπο.

Η πορεία της δοκιμασίας αυτής, φέρνει στο νου μου την πορεία του λαού του Ισραήλ στην έρημο και τις δοκιμασίες που υπέμεινε, μέχρι την είσοδο στη γη της Χαναάν. Εκεί, μπροστά στον κίνδυνο του θανατηφόρου τσιμπήματος φιδιών, που αντιμετώπιζαν οι Ιουδαίου, η θέα και μόνο του χάλκινου φιδιού, που ύψωσε ο Μωυσής στην έρημο, αρκούσε για την ίαση και σωτηρία τους από την απειλή του θανάτου.

Με αυτές τις ταπεινές σκέψεις και προσευχόμενος η πορεία μας στην έρημο της δοκιμασίας αυτής της πανδημίας να είναι σύντομη, στρέφομαι προς την θέα του υψωμένου στον Σταυρό Υιού του ανθρώπου και εύχομαι το φετινό Πάσχα να είναι όντως διαφορετικό. Να σημάνει το δικό μας Πέρασμα στην Γη της Επαγγελίας, να γίνει διάβαση από τον κόσμο μιας επίπλαστης οικονομίας και απρόσωπης κοινωνίας, στον κόσμο της Θείας Οικονομίας και Αναστάσιμης εν Χριστώ Κοινωνίας», αναφέρει στο μήνυμά του προς τους ενορίτες του, που φέτος «αναγκάζονται» να μείνουν… Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος, Αρχειοφύλακας των Πατριαρχείων και Ιερατικώς Προϊστάμενος Κοινότητας Νεοχωρίου. 

Ο Οικ. Πατριάρχης προσεύχεται για τη σωτηρία από την πανδημία

Από την Κωνσταντινούπολη, πάντως, όπου χτυπάει η καρδιά της παγκόσμιας ορθοδοξίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απόψε -παρά τις κεκλεισμένες θύρες του Ναού του Αγ. Γεωργίου- θα προσευχηθεί για τη σωτηρία από την ασθένεια του κορονοϊού και θα ζητήσει την Ανάσταση ολόκληρου του πλανήτη.

ΚωνσταντινούποληΠάσχα