Κόσμος|21.04.2020 20:08

Σεντένο: Στο θέμα της χρηματοδότησης, οι απόψεις εξακολουθούν να διαφέρουν

Μαρία Ψαρά

Ενώπιον των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων βρέθηκε -μέσω τηλεδιάσκεψης- ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για τις αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί, αλλά και τις προοπτικές για μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με την υποστήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας.

Όπως είπε, το Eurogroup «συμφώνησε να εργαστεί σε ένα προσωρινό και στοχευμένο Ταμείο Ανάκαμψης» και «αναγνώρισε επίσης τον κεντρικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ένας αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμος προϋπολογισμός ». Ο ίδιος εξήγησε «το Ταμείο θα παρέχει χρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ΕΕ και θα εξασφαλίσει την αλληλεγγύη με τα μέλη που πλήττονται περισσότερο βοηθώντας στο να απλωθεί το έκτακτο κόστος της κρίσης με την πάροδο του χρόνου».

«Αυτό δεν αποκλείει ότι θα απαιτηθούν περισσότερες συζητήσεις σχετικά με τα ακριβή χαρακτηριστικά ενός τέτοιου ταμείου. Συγκεκριμένα, στο θέμα της χρηματοδότησης, οι απόψεις εξακολουθούν να διαφέρουν», τόνισε ο Σεντένο.

«Ορισμένα μέλη μίλησαν για κοινή έκδοση χρέους. Η συγκέντρωση πόρων με τέτοιο τρόπο θα μας επέτρεπε να δώσουμε ισχυρή ώθηση στην ανάκαμψη και να αποφύγουμε την περαιτέρω επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών των κρατών που πλήττονται περισσότερο. Ενώ υπάρχουν Κράτη Μέλη που ανησυχούν για οποιαδήποτε μορφή αμοιβαιοποίησης χρέους - αυτό δεν σημαίνει ότι αμφισβητούν την ανάγκη έκτακτων μέτρων για την υποστήριξη της ανάκαμψης», εξήγησε.

«Πρέπει να απομακρυνθούμε από τα δεδομένα των παλαιών κόκκινων γραμμών και να επικεντρωθούμε σε ό, τι λειτουργεί για την επίλυση του προβλήματος: χρειαζόμαστε ένα σημαντικό σχέδιο τόνωσης της ΕΕ και μια κοινή λύση για τη διαχείριση της επακόλουθης επιβάρυνσης του χρέους. Πέρα από τη χρηματοδότηση, πρέπει επίσης να εξετάσουμε τα εργαλεία του προϋπολογισμού που θα μπορούσαν να διοχετεύσουν καλύτερα τα χρήματα. Με άλλα λόγια, πώς μπορούμε να ξοδέψουμε καλύτερα τα χρήματα που σκοπεύουμε να συγκεντρώσουμε», υπογράμμισε, παρουσιάζοντας ως πιθανό μέρος της “απάντησης” της ΕΕ το δημοσιονομικό μέσο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας, το λεγόμενο BICC.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στα στοιχεία του ΔΝΤ το οποίο αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή θα μειωθεί κατά 3,0% το 2020, με την οικονομία της ζώνης του ευρώ να συρρικνώνεται κατά 7,5%, ενώ η ύφεση ήταν μόλις 4,5% στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο επεσήμανε ότι η πρόβλεψη είναι για ανάκαμψη "σχεδόν σε σχήμα V, με θετική αύξηση 4,7% για τη ζώνη του ευρώ το 2021, παρέχει κάποια άνεση, παρά την επίμονη αβεβαιότητα".

«Εάν αφεθεί χωρίς επίβλεψη, ο Covid-19 θα αφήσει το κοινωνικοοικονομικό και χρηματοοικονομικό τοπίο πολύ κατακερματισμένο. Ο κατακερματισμός θα υπονόμευε την ενιαία αγορά και τη νομισματική ένωση. Οι εθνικές κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν αναγνωρίσει αμέσως τη σοβαρότητα της κατάστασης και δεν δίστασαν να δώσουν τεράστια δημοσιονομική ώθηση στις αντίστοιχες οικονομίες τους», είπε με νόημα.

«Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν διακριτικά δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ της ΕΕ κατά μέσο όρο και στήριξη ρευστότητας μέσω δημόσιων εγγυήσεων και αναβαλλόμενων φορολογικών πληρωμών, αξίας 16% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Αυτά τα διακριτικά μέτρα ανέρχονται σε περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια ευρώ», εξήγησε. «Η πανδημία είναι ένα εξωτερικό και συμμετρικό σοκ. Για να ξεπεραστεί απαιτείται μια ισχυρή συνιστώσα αλληλεγγύης, για να εξασφαλιστεί μια ομοιόμορφη μεταχείριση των Ευρωπαίων πολιτών και ίσων όρων ανταγωνισμού για τις εταιρείες», κατέληξε ο Μ.Σεντένο.

Μάριο ΣεντένοΚορονοϊόςΕυρωκοινοβούλιο