Κόσμος|23.04.2020 23:10

Κορονοϊός - Τουρκία: Πάνω από 100.000 τα κρούσματα – Υπομονή ζητά ο Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Πάνω από 100 χιλιάδες τα κρούσματα του κορονοϊού πλέον στην Τουρκία. Σήμερα καταγράφηκαν 3.116 νέα κρούσματα με το συνολικό αριθμό να φτάνει τις 101.790.

Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν επίσης 115 νέοι θάνατοι κι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται στις 2.491.

T

ΠΟΥ για Τουρκία: Η κατάσταση αρχίζει να ισορροπεί

Καθοδική πορεία στον αριθμό των κρουσμάτων στην Τουρκία διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αν και ακόμη κρατάει… μικρό καλάθι για την πορεία του κορονοϊού στη γείτονα.

Όπως δήλωσε η Κάθριν Σμόλγουντ, μέλος του οργανισμού, στην τουρκική υπηρεσία του BBC, «ο ρυθμός μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων δείχνει πώς η κατάσταση άρχισε να ισορροπεί χάρη στην έγκαιρη λήψη μέτρων στην χώρα».

Ωστόσο η ίδια εμφανίζεται ακόμη συγκρατημένα αισιόδοξη, καθώς την περασμένη εβδομάδα το ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων στην Τουρκία έφτασε το 47% κι αυτό σημαίνει ότι «εξακολουθεί να υπάρχει έξαρση σε κάποιο βαθμό», όπως ανέφερε η Κάθριν Σμόλγουντ.

Η Κωνσταντινούπολη «είδε» το peak

Νωρίτερα, αίσθηση είχε προκαλέσει πάντως μία δήλωση του Τούρκου υπουργού Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, ότι ο κορονοϊός έφτασε στο peak του στην Κωνσταντινούπολη και ότι τώρα βρίσκεται μάλιστα σε φάση ύφεσης.

Ο Τούρκος υπουργός δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία, παρά μόνο ότι «είναι σημαντικό να παραμείνουμε σπίτι».

Υπομονή ζητά από το λαό του ο Ερντογάν

Στο μεταξύ, σε διάγγελμά του απόψε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη γιορτή της νεολαίας ζήτησε «υπομονή» από τα 83 εκατομμύρια των πολίτων του και με τη… χάρη του Αλλάχ θα ξεπεραστεί κι αυτή η δυσκολία, όπως είπε.

«Σήμερα διεξάγουμε έναν νέο αγώνα ενάντια στην επιδημία του κορονοϊού με την ίδια όμως επιμονή, πίστη και ελπίδα. Πιστεύουμε ότι με την άδεια και τη χάρη του Αλλάχ, το σεπτό μας έθνος θα ξεπεράσει αυτή την συμφορά με ορθοφροσύνη και οξυδέρκεια. Ζητάμε από όλα και τα 83 εκατομμύρια των πολιτών μας, ειδικά από τα παιδιά μας, τα οποία γιορτάζουν σήμερα, να είναι λίγο παραπάνω υπομονετικοί και να συνεχίσουν να συμμορφώνονται με τα μέτρα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος έψαλε έπειτα τον εθνικό ύμνο της χώρας μαζί με λιλιπούτειους πολίτες του μέσα στην κατοικία του στα Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης.

Απόψε στις 21.00 το βράδυ όλοι οι πολίτες της Τουρκίας βγήκαν στα μπαλκόνια τους για να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο, στέλνοντας ένα μήνυμα κοινωνικής σύμπνοιας και ομόνοιας εν μέσω της πανδημίας. 

T

Εργάτες στο νέο παλάτι του Ερντογάν στο Βαν θετικοί στον κορονοϊό

Δύο εργάτες που εργάζονται στην ανέγερση του νέου παλατιού του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ανατολική επαρχία Μπιτλίς, έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, αναφέρει βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Ο Βελί Αγμπάμπα, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, υποστήριξε ότι η κατασκευή του παλατιού συνεχίζεται παρά τον κορονοϊό, θέτοντας σε κίνδυνο και τους άλλους εργάτες.

Το νέο παλάτι του Ερντογάν κατασκευάζεται με θέα τη λίμνη Βαν στην ιστορική περιοχή Αχλάτ, στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας.

Το νέο θερινό παλάτι χτίζεται σε ένα οικόπεδο 1071 τ.μ., φέρνοντας συνειρμικά στο νου την ημερομηνία, κατά την οποία οι Σελτζούκοι Τούρκοι κατάφεραν στο Μαντζικέρτ την πρώτη νίκη κατά του Βυζαντίου και της Δύσης. Το Αχλάτ υπήρξε η πύλη εισόδου των Τούρκων στην Ανατολία και τη Δύση.

ΤουρκίαΚορονοϊός