Κόσμος|14.12.2018 12:55

Γαλλία: Στο ναδίρ ο Μακρόν, βλέπει την πλάτη της Λεπέν

Έρη Πανσεληνά

Δεύτερος πλέον πίσω από τη Μαρίν Λεπέν, µε τη δηµοτικότητά του στο ναδίρ και µια πρόταση µοµφής εναντίον του στο γαλλικό Κοινοβούλιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εµανουέλ Μακρόν βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη µεγαλύτερη κρίση της θητείας του, µόλις ενάµιση χρόνο µετά την είσοδό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Η πρόταση µοµφής, την οποία κατέθεσαν 62 σοσιαλιστές και αριστεροί βουλευτές κατά του Μακρόν, για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Παρίσι και στην υπόλοιπη Γαλλία, δεν είχε καµία ελπίδα να υπερψηφιστεί χθες, καθώς απαιτούσε απόλυτη πλειοψηφία (289 ψήφους).

Είναι ωστόσο ενδεικτική των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ υπό τον Μακρόν, την ώρα που η χώρα πλήττεται από τροµοκρατικά χτυπήµατα και από την κοινωνική έκρηξη µε αιτήµατα τη µείωση της φορολογίας και την αύξηση του κατώτατου µισθού. Σύµφωνα µε τη δηµοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop για λογαριασµό της εφηµερίδας «L’Opinion», στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές του Μαΐου είναι πλέον πρώτη η Εθνική Συγκέντρωση της Μαρίν Λεπέν µε 24% και µεγάλη διαφορά µπροστά από τον κεντρώο συνασπισµό ∆ηµοκρατία Εµπρός - ∆ηµοκρατικό Κίνηµα που ακολουθεί µε 18%. 

Η έρευνα, που διεξήχθη µεταξύ 7 και 10 ∆εκεµβρίου, αποτυπώνει την επίδραση που είχε το κίνηµα των «Κίτρινων Γιλέκων» στους Γάλλους πολίτες: µόλις στις αρχές Νοεµβρίου (πριν από την πρώτη διαδήλωση του αυθόρµητου κινήµατος στις 17 Νοεµβρίου) τα δύο µεγαλύτερα κόµµατα ήταν ισόπαλα στο 20%. Στην τρίτη θέση ακολουθούν οι κεντροδεξιοί Ρεπουµπλικάνοι (11%) και πιο πίσω η Ανυπότακτη Γαλλία µε 9% και άλλα δύο κόµµατα µε 8% έκαστο, οι Πράσινοι και το ευρωσκεπτικιστικό Debout la France. Οσο για τους άλλοτε κυβερνώντες σοσιαλιστές, εκείνοι εµφανίζονται να µένουν εκτός Ευρωβουλής µε ποσοστό µόλις 4,5%.

Ακόµα µία έρευνα που δόθηκε χθες στη δηµοσιότητα, της Ipsos για το περιοδικό «Le Point» (η οποία όµως διεξήχθη πριν από τη συνάντηση Μακρόν - συνδικάτων και την ανακοίνωση µέτρων για την αύξηση του εισοδήµατος των Γάλλων πολιτών, αλλά και πριν από την τροµοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο), εµφανίζει τη δηµοτικότητα του Μακρόν να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στο 20% (από 26% σε σύγκριση µε την προηγούµενη έρευνα του ίδιου ινστιτούτου). Αρνητικές γνώµες Ταυτόχρονα, οι αρνητικές γνώµες για τον Γάλλο πρόεδρο αυξήθηκαν από το 70% στο 76%, ενώ µεγάλη πτώση εµφανίζει και η δηµοτικότητα του πρωθυπουργού Φιλίπ, κατά πέντε µονάδες στο 22%.\

Οµως µετά την αιµατηρή επίθεση στο Στρασβούργο το βράδυ της Τρίτης, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και τραυµάτισε άλλους 13, οι πιέσεις εντείνονται και απέναντι στα «Κίτρινα Γιλέκα», επικεφαλής των οποίων συναντήθηκαν χθες για να αποφασίσουν για µια πέµπτη διαδήλωση το ερχόµενο Σάββατο (λίγες ώρες αφότου το κίνηµα γνώρισε το έκτο του θύµα, έναν 23χρονο που υπέκυψε στα τραύµατά του).

Το τροµοκρατικό χτύπηµα που συγκλόνισε την πόλη της Αλσατίας και ολόκληρη τη Γαλλία φαίνεται να έχει περιορίσει αυτές τις ηµέρες τη δυναµική του κινήµατος και την κάλυψή του από τα µέσα ενηµέρωσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαµάν Γκριβό κάλεσε χθες τους διαδηλωτές να είναι «λογικοί» µετά την επίθεση στο Στρασβούργο και «να µη διαδηλώσουν», ενώ επέµεινε ότι η οργή τους «εκφράστηκε», «ακούστηκε» και «απαντήθηκε».

Εμανουέλ ΜακρόνΓαλλίαΜαρί Λεπέν