Κόσμος|04.05.2020 09:17

Ο κορονοϊός απειλεί με εξαφάνιση τους ιθαγενείς του Αμαζονίου - Ο Μπολσονάρου αδιαφορεί

Newsroom

Αν μας έχει διδάξει κάτι η πανδημία του κορονοϊού, η οποία επελαύνει στον πλανήτη τους τελευταίους μήνες, αυτό είναι σίγουρα ότι οι ευάλωτες ομάδες των πληθυσμών διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε περιόδους κρίσης. Από αυτό τον κανόνα, δεν εξαιρούνται και οι ιθαγενείς του Αμαζονίου, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας γενοκτονίας, η οποία πλέον μοιάζει πιο ορατή από ποτέ. 

Όπως αναφέρει ο Guardian, καλλιτέχνες, άνθρωποι από τον χώρο του θεάματος και του πνεύματος και επιστήμονες όλου του κόσμου ενώνουν τις φωνές τους, ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας να αναλάβει άμεση δράση ώστε να διαφυλάξει τους ιθαγενείς που κατοικούν στην περιοχή του Αμαζονίου και βρίσκονται εκτεθειμένοι στον κορονοϊό. Σε μια ανοιχτή προς τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, προσωπικότητες όπως οι Μαντόνα, Όπρα ΓουίνφρεϊΜπραντ ΠιτΠολ Μακάρτνεϊ, Ζιζέλ, Ναόμι Κάμπελ, Μέριλ Στριπ κ.ά. προειδοποιούν ότι η πανδημία αποτελεί τεράστια απειλή για την επιβίωση των ιθαγενών κοινοτήτων του Αμαζονίου. 

«Πριν από πέντε αιώνες, αυτές οι ομάδες ιθαγενών αποδεκατίστηκαν από τις ασθένειες που έφεραν μαζί τους οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες. Τώρα, με αυτή τη νέα μάστιγα που εξαπλώνεται ραγδαία σε όλη τη Βραζιλία, απειλούνται με πλήρη εξαφάνιση καθώς δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα για να πολεμήσουν τον Covid-19», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή. 

Ο εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας, φωτορεπόρτερ Sebastião Salgado τονίζει ότι οι καταπατητές της γης των ιθαγενών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρακωρύχων και των υλοτόμων που εργάζονται παράνομα εκεί, θα πρέπει να φύγουν άμεσα από την περιοχή ώστε να σταματήσουν να «εισάγουν» ασθένειες στους ιθαγενείς. «Είμαστε στην απαρχή μιας γενοκτονίας», σημειώνει ο Salgado, ο οποίος έχει περάσει σχεδόν 40 χρόνια καταγράφοντας τον Αμαζόνιο και τις φυλές του. 

Παράλληλα, αναφέρει ότι ποτέ πριν οι ιθαγενείς δεν ήταν αντιμέτωποι με τέτοια απειλή ενώ κατηγορεί την ακροδεξιά κυβέρνηση του Μπολσονάρου ότι δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό στη γη των αυτόχθονων πληθυσμών, σημειώνοντας τις περικοπές στον προϋπολογισμό της χώρας που αφορούν σε ζητήματα των ιθαγενών αλλά και την απόλυση αξιωματούχων που είχαν βάλει στο στόχαστρο τις παράνομες εργασίες στον Αμαζόνιο. 

ΚορονοϊόςΒραζιλίαιθαγενείςΑμαζόνιος