Κόσμος|27.05.2020 14:12

Σενάρια ανασχηματισμού στην Τουρκία - Ποια πρόσωπα θέλει να αναβαθμίσει ο Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Νέα σενάρια ανασχηματισμού κυκλοφορούν στην Τουρκία μετά το πέρας της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα Τ24, η οποία επικαλείται τον διευθυντή της εταιρείας Ευρασιατικών Ερευνών, Κεμάλ Οζκιράζ, ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει σύντομα να προχωρήσει σε ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Μετά την άρση των απαγορεύσεων για τον κορονοϊό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ξεκινήσει περιοδείες σε όλη τη χώρα και έπειτα να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει να αναβαθμίσει σε αντιπροέδρους της κυβέρνησης τον «πολύ σκληρό» υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και τον «ήπιιο» πρώην πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ ο γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, από υπουργός Οικονομικών να μετατεθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, αντικαθιστώντας τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύσκολα αλλάζει τη σύνθεση του κυβερνητικού επιτελείου του και έχει πολλές φορές διαψεύσει τα σενάρια ανασχηματισμού που κυκλοφορούν, ωστόσο τελευταία κάνει λόγο συχνά για αλλαγές που θα επέλθουν στην Τουρκία και τον κόσμο μετά το πέρασμα του κορονοϊού.

«Εγκαίνια» νησιού και στο βάθος… υπουργικό συμβούλιο

Την Τετάρτη, 27 Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να «εγκαινιάσει» το νησί της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, όπως ονομάζεται το νησί Πλάτη στα Πριγκηπόνησα. «Η Πλάτη, που συμβολίζει μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας, αναγεννιέται ως νησί της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας», ανακοίνωσε η Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Το νησί των 18,3 εκταρίων αποφασίστηκε να μετατραπεί πλέον σε τουριστικό θέρετρο και σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να εγκαινιάσει τις εγκαταστάσεις του. Διαθέτει ένα ξενοδοχείο 125 δωματίων, αίθουσα συνεδριάσεων, μουσείο, εκθεσιακούς χώρους, καφετέριες και εστιατόρια.

Η Πλάτη, στη θάλασσα του Μαρμαρά, χρησίμευσε ως χώρος φυλάκισης και συνοπτικών δικών της χούντας που επιβλήθηκε το 1960. Εκεί ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αντνάν Μεντερές, μαζί με κορυφαία μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), συνελήφθησαν μετά το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960 και αργότερα φυλακίστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Απαγχονίστηκαν στο γειτονικό νησί Ίμραλι, όπου σήμερα βρίσκεται έγκλειστος ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Μία από τις κατηγορίες εναντίον του Μεντερές ήταν ότι διέταξε το πογκρόμ στην Κωνσταντινούπολη εναντίον ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη το 1955. Αργότερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ηγηθεί του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει αύριο, Παρασκευή. Εκεί, αναμένεται να ανακοινώσει μία νέα σειρά μέτρων χαλάρωσης από τον κορονοϊό.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνανασχηματισμόςΚορονοϊόςΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκία