Κόσμος|29.05.2020 21:52

Η φιέστα στην Αγία Σοφία και η εμμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Newsroom

Για πρώτη φορά η επέτειος Άλωσης της Κωνσταντινούπολης θα εορταστεί μπροστά στην Αγία Σοφία. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, οι εκδηλώσεις πρόκειται να ξεκινήσουν μετά τις εννέα το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η προσέλευση του κόσμου είναι λιγοστή έως ελάχιστη και η φιέστα που έστησε ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν φαίνεται να τραβά πολύ το ενδιαφέρον του κόσμου. 

Στα αξιοσημείωτα της εκδήλωσης που γίνεται την Παρασκευή, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Ανοιχτού Καναλιού, είναι η απουσία του Τούρκου προέδρου. Ωστόσο στις 20:53 μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εκφωνήσει μία ομιλία. «Αναμένουμε τα μηνύματα από την αποψινή του ομιλία», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Ζαχαράκη.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος πιέζεται εσωτερικά για να έχει τη στήριξη των Ισλαμιστών και των Εθνικιστών. «Γι' αυτό και πιέζεται να προχωρήσει σε ένα εντυπωσιακό βήμα, όπως είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος». Η «φιέστα» θα ξεκινήσει στις 21:30, θα γίνει αναπαράσταση της Άλωσης Πάνω στο λευκό πανί.

Αγία ΣοφίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν