Κόσμος|03.06.2020 12:50

Τραμπ: Εξόργισε και τους Αμερικανούς ιερείς για τη φωτογραφία με τη Βίβλο στα χέρια

Newsroom

«Οὐ λήψει τὸ ὄνομα τοῦ Κυρίου τοῦ Θεοῦ σου ἐπὶ ματαίῳ. Η Τρίτη Εντολή, μία από τις 10 που έλαβε ο Μωυσής από τον ίδιο τον Θεό στο Ορος Σινά, με τις οποίες πρόσταξε να πορεύεται η ανθρωπότητα μέχρι να φτάσει, φεύγοντας από τα εγκόσμια, κοντά στον Δημιουργό, δεν «αγγίζει» τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ηγέτης των ΗΠΑ έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με την κίνησή του να περπατήσει από τον Λευκό Οίκο στην παρακείμενη ιστορική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, από την οποία έχουν περάσει όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ, κρατώντας τη Βίβλο ανά χείρας και ανακοινώνοντας ότι θα βγάλει το στρατό στο δρόμο για να καταστείλει το τσουνάμι οργής για τη δολοφονία του μαύρου George Floyd από λευκό αστυνομικό.

Κληρικοί σε όλη την αμερικανική επικράτεια εναντιώνονται στις ιδεοληψίες του Τραμπ. «Αυτό το θέαμα είναι αποκρουστικό. Η Βίβλος δεν είναι δεκανίκι. Η εκκλησία δεν είναι φόντο για φωτογραφήσεις. Η θρησκεία δεν είναι πολιτικό εργαλείο. Ο Θεός δεν είναι το παιχνίδι σας» δηλώνει στο BBC o Τζέιμς Μάρτιν, ιερέας Ιησουιτών. Αυτή είναι μία από τις πολλές αντιδράσεις κληρικών που καταγράφονται στις ΗΠΑ ύστερα από την «παρέλαση» του Τραμπ στην Ουάσιγκτον και τη φωτογραφία του που κάνει το γύρο του διαδικτύου.

T

Μια φωτογραφία, που για να απαθανατιστεί η σκληρότητα του «law & order» κατά τα λεγόμενά του, ηγέτη, χρειάστηκε να διαλυθεί μια ειρηνική διαδήλωση και να ανοίξει ο δρόμος για την εκκλησία με τη χρήση χημικών, δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών απέναντι σε ένα πλήθος που φωνάζει για το υπέρτατο αγαθό, αυτό της ίδιας της ζωής.

Ο Επισκοπικός επίσκοπος της Ουάσιγκτον, Αιδεσιμότατος Μάριαν Μπαντ ανέφερε ότι ο Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει το κτίριο «χωρίς άδεια» και ότι το μήνυμά του ήταν «αντιθετικό στις διδασκαλίες του Ιησού». Ο Ραβίνος Τζακ Μόλιν, Πρόεδρος της Διαθρησκευτικής Συμμαχίας, δήλωσε στο BBC: «Το να βλέπεις τον Πρόεδρο Τραμπ να στέκεται μπροστά από την Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, κρατώντας μια Βίβλο ως απάντηση στις εκκλήσεις του λαού για φυλετική δικαιοσύνη - αμέσως μετά τη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων - είναι μια από τις πιο κατάφωρες καταχρήσεις θρησκείας που έχω δει ποτέ...»

T

George FloydΝτόναλντ ΤραμπΗΠΑΒίβλος