Κόσμος|03.06.2020 23:48

Floyd: Αδειάζει» Τραμπ ο υπουργός Αμυνας, νέες κατηγορίες για τον αστυνομικό

Newsroom

Τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, για τους αστυνομικούς που δολοφόνησαν τον George Floyd, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Έλισον. Συγκεκριμένα η δίωξη στον Ντέρεκ Τσόβιν γίνεται αυστηρότερη, καθώς μετετράπη σε ανθρωποκτονία β' βαθμού ενώ την ίδια ώρα καταγγελίες απαγγέλθηκαν και στους τρεις συναδέλφους του που εθεάθησαν να πατάνε και αυτοί τον άτυχο 46χρονο.

Ο 44χρονος Τσόβιν, αντιμετωπίζει πλέον μέγιστη ποινή κάθειρξης 40 ετών, σύμφωνα με το νέο κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο δικαστήριο. Ο Έλισον εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους άλλους τρεις αστυνομικούς και αύξησε την εγγύηση σε κάθε έναν από αυτούς σε 1 εκατομμύριο δολάρια.

«Αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα για δικαιοσύνη» έγραψε σε tweet της η Δημοκρατική βουλευτής της Μινεσότα Έιμι Κλόμπουσαρ. 

Οι άλλοι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση– ο Τόμας Λέιν, ο Αλεξάντερ Κουένγκ και ο Του Θάο, θα κατηγορηθούν για συναυτουργία και συνέργεια στη δολοφονία του Floyd. Ο Μπέντζαμιν Κραμπ, ο δικηγόρος της οικογένειας Floyd με tweet του ανέφερε ότι η οικογένεια υποδέχθηκε την είδηση ως μια «γλυκόπικρη στιγμή» και ήταν «πολύ ικανοποιημένοι» που ο Έλισον αύξησε την κατηγορία εναντίον του Σόβιν και απήγγειλε κατηγορίες και στους άλλους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο δρόμο για δικαιοσύνη και είμαστε ικανοποιημένοι που αυτή η σημαντική ενέργεια έγινε πριν η σορός του George Floyd αναπαυθεί» τόνισε ο Κραμπ σε ανακοίνωσή του.

Σε συνέντευξη του στο CNN, ο Κραμπ πρόσθεσε πως ειπώθηκε στην οικογένεια Φλόιντ ότι η έρευνα συνεχίζεται και πως οι κατηγορίες μπορεί να τροποποιηθούν ξανά. Η οικογένεια, τόνισε ο δικηγόρος, πιστεύει ότι ο Σόβιν μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με κατηγορία φόνου πρώτου βαθμού.

«Αδειάζει» τον Τραμπ ο υπουργός Άμυνας

«Δεν είμαι υπέρ της κήρυξης της κατάστασης εξέγερσης», που θα επέτρεπε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναπτύξει εν ενεργεία στρατιώτες μπροστά σε Αμερικανούς πολίτες και όχι πλέον εφέδρους της Εθνοφυλακής, είπε ο υπουργός Αμυνας Μάρκ Έσπερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν εν ενεργεία στρατιώτες δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί παρά ως έσχατη επιλογή και σε πιο επείγουσες και πιο τραγικές καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε αυτού του είδους την κατάσταση σήμερα», σημείωσε ο Έσπερ, ο οποίος αποδοκιμάστηκε χθες καθώς μίλησε για αμερικανικούς δρόμους που έχουν μετατραπεί σε «πεδία μάχης».

Μάλιστα χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος του Πενταγώνου, το οποίο θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία, μιλώντας για «στρατιωτική αργκό» ο Έσπερ δικαιολόγησε τη χρήση αυτού του όρου λόγω του παρελθόντος του στον στρατό ξηράς. «Αποτελεί μέρος του στρατιωτικού λεξιλογίου με το οποίο μεγάλωσα. Αυτόν τον όρο χρησιμοποιούμε ως ρουτίνα για να περιγράψουμε μια ζώνη επιχειρήσεων», εξήγησε. «Δεν πρόκειται για μια έκφραση κατά του πληθυσμού και σίγουρα όχι κατά των Αμερικανών συμπολιτών μας, όπως ορισμένοι υπαινίχθηκαν».

Ακόμη ο Έσπερ παραδέχθηκε, εντούτοις, ότι έσφαλλε καθώς εμφανίστηκε τη Δευτέρα δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ, που φωτογραφήθηκε μπροστά από μια εκκλησία με μια Βίβλο στο χέρι, λίγα λεπτά μετά τη βίαιη διάλυση διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κοντά στον Λευκό Οίκο. «Κάνω ό,τι μπορώ να παραμείνω εκτός και να αποφεύγω καταστάσεις που μπορούν να φαίνονται πολιτικές», επισήμανε. «Κάποιες φορές τα καταφέρνω, κάποιες άλλες όχι» ανέφερε ακόμη.

George Floydαστυνομικός