Κόσμος|08.06.2020 13:50

Συμφώνησαν Τουρκία - Ρωσία για τη δεύτερη παρτίδα των S-400

Μαρία Ζαχαράκη

Σε καταρχήν συμφωνία για την παράδοση της 2ης συστοιχίας S-400 φέρεται να έχουν φτάσει Τουρκία και Ρωσία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ. «Έχουμε καταλήξει σε μια καταρχήν συμφωνία για την προμήθεια του δεύτερου συστήματος», δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι το ρωσικό αντι-αεροπορικό σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία.

«Όπως λέμε πάντα, εφόσον αγοράσαμε το σύστημα, θα το θέσουμε σε λειτουργία. Τελεία», δήλωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία καθυστέρησε λόγω κορονοϊού, αλλά οι προετοιμασίες συνεχίζονται. Αναφορικά με τη δεύτερη συστοιχία ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς αποτελεί «ζήτημα στρατηγικής», όπως είπε, ωστόσο «η παράδοση ορισμένων συστατικών του συστήματος συνεχίζεται και οι τεχνικές μελέτες προχωρούν καλά».

Ο Ντεμίρ αναφέρθηκε και στο θέμα των αμερικανικών μαχητικών F-35, υποστηρίζοντας ότι «δεν είμαστε η πλευρά που δημιουργεί το πρόβλημα, αλλά εκείνοι που ενεργούμε σαν να μην υπάρχει πρόβλημα».Ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για μονομερείς ενέργειες, που δεν εντάσσονται στο πνεύμα συνεργασίας και προειδοποίησε ότι εάν η άλλη πλευρά σταματήσει τις παραγγελίες μονομερώς, η Άγκυρα θα διεκδικήσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από τη σύμβαση με τις ΗΠΑ.

ΤουρκίαS-400Ρωσία