Κόσμος|08.06.2020 13:43

George Floyd: Μαζικές συγκεντρώσεις στο Βέλγιο για τη δολοφονία με ένα «κρυμμένο τραύμα»

Μαρία Ψαρά

Μεγαλειώδης συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις Βρυξέλλες σε υποστήριξη του κινήματος «Black Lives Matter» που ξεκίνησε μετά τη δολοφονία του George Floyd από αστυνομικό στη Μινεσότα των ΗΠΑ.

Περισσότερα από 10.000 άτομα -αριθμός πρωτόγνωρος για το Βέλγιο- συγκεντρώθηκαν στη βελγική πρωτεύουσα για να διαδηλώσουν κατά της αστυνομικής βίας σε βάρος των μαύρων στην Αμερική, αλλά και με ένα… κρυμμένο τραύμα: Την αποικιακή δολοφονική δράση του Βασιλιά Λεοπόλδου στο Κονγκό. Έτσι εξηγούνται και οι βανδαλισμοί στα αγάλματα του Λεοπόλδου που βρίσκονται στις Βρυξέλλες…

Περιορισμένα επεισόδια πραγματοποιήθηκαν στο τέλος της συγκέντρωσης και πραγματοποιήθηκαν 150 συλλήψεις. Καταγγελίες υπάρχουν ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ανήλικα παιδιά. Η συγκέντρωση, όμως, στην οποία ήταν αδύνατο να τηρηθεί η κοινωνική απόσταση, ξυπνά φόβους για νέα αναζωπύρωση του κορονοϊού. Βέλγοι επιδημιολόγοι καλούν εκείνους που συμμετείχαν να τηρήσουν όλα τα μέτρα ασφαλείας για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Βελγικός Τύπος

Το σύνολο του βελγικού Τύπου καλύπτει την αντιρατσιστική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο κέντρο των Βρυξελλών με συμμετοχή περίπου 10.000 ατόμων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την αστυνομική βία κατά Αφροαμερικανών και γενικότερα κατά ανθρώπων με σκούρα επιδερμίδα. Η διαδήλωση αποτελεί τμήμα του κύματος διαδηλώσεων που ξέσπασαν σε όλο τον κόσμο μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεσότα των ΗΠΑ στις 25 Μαΐου.

(copyright: Associated Press)

«Η δολοφονία του George Floyd προφανώς υπήρξε αφυπνιστική για πολύ κόσμο», δήλωσε στους Brussels Times η Ange Kazi, επικεφαλής του Belgian Network for Black Lives Matter (BNFBL), που κάλεσε τους πολίτες της βελγικής πρωτεύουσας σε διαδήλωση, συμπληρώνοντας: «Πολλοί άνθρωποι δεν αντέχουν άλλο την αστυνομική βία, η οποία συστηματικά στρέφεται κατά μαύρων». Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των διαδηλωτών φορούσε μάσκες.

Προς το τέλος της διαδήλωσης σημειώθηκαν, ωστόσο, έκτροπα με διαδηλωτές να καταστρέφουν βιτρίνες καταστημάτων, να τα λεηλατούν και να προκαλούν και άλλες ζημιές με αποτέλεσμα να συλληφθούν 239 άτομα, σύμφωνα με το RTBF. Ο δήμαρχος των Βρυξελλών, Philippe Close, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στις 8 Ιουνίου στο υψηλό αίσθημα ευθύνης των διαδηλωτών, οι οποίοι σεβάστηκαν στο μέγιστο βαθμό τις οδηγίες. Όσον αφορά στα επεισόδια, έκανε λόγο για «ανόητους, για ταραχοποιούς που θα διωχθούν».

Ο Denis Ducarme (MR), υπουργός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) και των Ελεύθερων Επαγγελματικών, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον υπουργό Εσωτερικών σχετικά με τις «οδηγίες μη επέμβασης» που είχε λάβει η Αστυνομία μέχρι αργά το απόγευμα, οι οποίες οδήγησαν σε λεηλασίες και καταστροφές καταστημάτων. «Είναι υπερβολικά βαρύ το χτύπημα αυτό για τους καταστηματάρχες, οι οποίοι άνοιξαν τα μαγαζιά τους μετά από μήνες καραντίνας», τόνισε.

Εντωμεταξύ, η αντιρατσιστική διαδήλωση προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Soir, οι οποίοι φοβούνται ότι τέτοιου είδους συγκεντρώσεις «θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία νέα έξαρση του ιού”. O ιολόγος Steven Van Gucht, επικεφαλής του Τμήματος Ιογενών Λοιμώξεων στο Sciensano, του δημόσιου επιστημονικού κέντρου δημόσιας υγείας και έρευνας, είναι σαφής: «Κάθε ζωή έχει αξία και ο ιός αυτός δεν κάνει διακρίσεις σε θέματα θρησκείας και φυλής. Είναι σημαντικό να τηρούμε τις αποστάσεις και να φορούμε μάσκα».

 

ΒρυξέλλεςΔιαδηλώσειςΒέλγιοGeorge Floyd