Κόσμος|13.06.2020 18:53

Ελληνες που διαδηλώνουν στη Μινεάπολις - Δύο αδέλφια στο ethnos.gr από το πεδίο της μάχης

Στέλιος Βογιατζάκης

«Η Μινεάπολις έχει γίνει το πεδίο της μάχης για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο ethnos.gr όσα ζει στις διαδηλώσεις που γίνονται στην πόλη μετά τη δολοφονία του George Floyd, η ελληνικής καταγωγής Άννα Μίλλερ.

Η 26χρονη Άννα και ο 24χρονος αδελφός της Μάρκος συμμετέχουν ενεργά στις διαδηλώσεις, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν μάρτυρες των ρατσιστικών συμπεριφορών και αστυνομικής βίας που κορυφώθηκαν με την άνανδρη δολοφονία του Floyd. Αν και, όπως λέει, μερικές φορές οι καταστάσεις την τρομάζουν επειδή οι αστυνομικοί δεν διστάζουν να πυροβολήσουν με πλαστικές σφαίρες και να ρίξουν δακρυγόνα σε ειρηνικούς διαδηλωτές «είμαι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσω βία. Πιστεύω ότι αξίζει να εκτεθούμε στον κίνδυνο επειδή τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν».

«Η αστυνομία πάντα κακομεταχειριζόταν τους Αφροαμερικάνους πολίτες, χωρίς καμία συνέπεια. Ο αστυνομικός σκότωσε τον Floyd παρά το γεγονός ότι οι περαστικοί τον παρακαλούσαν να σταματήσει και μετά υπήρξε ο ισχυρισμός ότι ο θάνατος του οφειλόταν σε παθολογικά αίτια. Αν δεν υπήρχε το βίντεο δεν θα βλέπαμε την αλήθεια».

Ο Μάρκος Μίλλερ προσθέτει ότι είναι σπουδαίο να διαδηλώνει κάποιος σε μια περίοδο που εκτιμά ότι είναι η πιο σημαντική στη μάχη ενάντια στον ρατσισμό, τις διακρίσεις και την αστυνομική βία. «Είναι σημαντικό να βλέπεις τα μέλη της κοινότητας να διαδηλώνουν ειρηνικά και να αλληλοβοηθούνται. Τα media δείχνουν περισσότερο βίντεο με ταραχές και καταστροφές, αλλά εγώ βλέπω ανθρώπους που συγκεντρώνονται για να καθαρίσουν και να διορθώσουν όσα μπορούν» λέει.

Φωτό: @meancousine

Η δράση των ακροδεξιών

Στις διαδηλώσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με την αστυνομία της Μινεάπολις. Αυτό είναι το εύκολο μέρος, επειδή όταν νυχτώνει καλούνται να αντιμετωπίσουν και οπλισμένους ακροδεξιούς. «Έκανα περιφρούρηση για τρεις νύχτες. Βλέπαμε ασημένια φορτηγάκια χωρίς πινακίδες και μοτοσυκλέτες που έκαναν γύρους στη γειτονιά μαρσάροντας. Έπεφταν πυροβολισμοί σε όλη την πόλη και ακούγαμε τον ήχο των στρατιωτικών ελικοπτέρων που προσπαθούσαν να εντοπίσουν τους δράστες. Κάθε βράδυ υπήρχαν αναφορές για λευκούς που κυκλοφορούσαν καμουφλαρισμένοι στους δρόμους της πόλης και πυροβολούσαν. Ευτυχώς πολλοί συνελήφθησαν» λέει η Άννα, ενώ ο Μάρκος προσθέτει με πικρό χιούμορ: «Δεν ξέρεις ποιος είναι μεγαλύτερη απειλή, η αστυνομία ή η Κου Κλουξ Κλαν».

Η Άννα Μίλλερ τονίζει ότι τα προβλήματα διογκώνονται εξ’ αιτίας του Ντόναλντ Τραμπ, η προεδρία του οποίου έχει αποθρασύνει τους ακροδεξιούς και τους ρατσιστές που δεν σταμάτησαν ποτέ να υπάρχουν στις ΗΠΑ, αλλά τώρα βρήκαν την ευκαιρία να αισθανθούν παντοδύναμοι. «Όλοι αυτοί αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να είναι ρατσιστές επειδή ο πρόεδρος είναι ρατσιστής. Κατηγόρησε τους Μεξικάνους για τα ναρκωτικά και τους βιασμούς, τους Αφροαμερικάνους και τους μετανάστες για την εγκληματικότητα και τους Κινέζους για τον κορονοϊό. Τους κατηγόρησε όλους για να μην αναλάβει ο ίδιος καμία ευθύνη» λέει και ο Μάρκος προσθέτει: «Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν το παράδειγμα τους και γι’ αυτό, δυστυχώς, η χώρα μας είναι διχασμένη».  

Φωτό: @meancousine

Ρατσιστική αντιμετώπιση στις ΗΠΑ

Ως παιδιά Ελληνίδας μητέρας, ο Μάρκος και η Άννα έχουν βιώσει και οι ίδιοι τον ρατσισμό στις ΗΠΑ. «Σταματούν τον Μάρκο συχνά στο αεροδρόμιο για να του κάνουν έλεγχο. Μία χρονιά, λίγο πριν ταξιδέψουμε στην Ελλάδα για τα Χριστούγεννα, τον σταμάτησαν και τον κατηγόρησαν ότι φεύγει από τις ΗΠΑ για να γίνει μέλος του ISIS. Εγώ έχω πιο ανοιχτά χρώματα και δεν αντιμετωπίζω τέτοια προβλήματα. Αλλά όταν μας ακούν να μιλάμε ελληνικά μας λένε να γυρίσουμε στη χώρα μας ή ότι στην Αμερική πρέπει να μιλάμε αγγλικά».

Τα δύο αδέλφια ξεκαθαρίζουν ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις αντιτίθενται  ξεκάθαρα σε όσους προκαλούν καταστροφές. Λένε, μάλιστα, ότι πολλές καταστροφές προκαλούνται από λευκούς ακροδεξιούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να προκαλέσουν χάος. «Οι πολίτες δεν θέλουν να καταστρέψουν την πόλη τους. Είμαστε εναντίον της αστυνομίας και υπενθυμίζουμε σε όλους ότι πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στον σκοπό των διαδηλώσεων. Όταν βλέπουμε κάποιον να καταστρέφει τον σταματάμε. Ξέρουμε ότι οι καταστροφές θα είναι στο επίκεντρο των ρεπορτάζ για αυτό και προσπαθούμε να τις ελέγξουμε για να υποχρεώσουμε τα media να ασχοληθούν με το πραγματικό πρόβλημα» λέει ο Μάρκος.

Φωτό: @meancousine

Οι διαδηλωτές της Μινεάπολις και των υπόλοιπων πόλεων γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο αγώνας για την εξάλειψη του ρατσισμού θα είναι επίπονος και ξεκαθαρίζουν ότι θέλουν δίπλα τους όλους τους Αμερικάνους. Ήδη βλέπουν την πολιτική υποστήριξη που έχουν. «Θέλουμε να δουν όλοι ότι θέλουμε να διορθώσουμε τα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν στις κοινότητες μας και ότι μαχόμαστε ειρηνικά. Ελπίζουμε ότι αν είμαστε πολλοί και συνεχίσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μας ακούσουν. Οι αλλαγές θα έρθουν αν είμαστε όλοι μαζί, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, ηλικίας και ταυτότητας» καταλήγει η Άννα Μίλλερ.

Φωτό: @meancousine
ΜινεάπολιςΗΠΑΈλληνες ομογενείςGeorge FloydΝτόναλντ Τραμπαστυνομική βία