Κόσμος|18.12.2018 10:17

Οι ραπ ρίµες στο στόχαστρο του «τσάρου» (vid)

Newsroom

Ολοµέτωπη επίθεση εναντίον της ραπ µουσικής έχει εξαπολύσει ο Βλαντιµίρ Πούτιν. Μόνο τον τελευταίο µήνα συνελήφθη ένας ράπερ, ενώ έχουν ακυρωθεί δεκάδες συναυλίες ραπ συγκροτηµάτων, µε αποτέλεσµα οι περισσότεροι να διοργανώνουν τις ζωντανές εµφανίσεις τους υπό άκρα µυστικότητα. Και ενώ οι Ρώσοι καλλιτέχνες αλλά και η διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα κάνουν λόγο για φαινόµενα λογοκρισίας, ο Ρώσος πρόεδρος µιλά για απόπειρα προστασίας των νέων από επικίνδυνα υπέρ των ναρκωτικών µηνύµατα.

Η αλήθεια είναι ότι η ραπ µουσική αποτελεί ένα µουσικό ρεύµα ιδιαίτερα δηµοφιλές σε ολόκληρο τον κόσµο, µέσα από το οποίο νέοι, κυρίως, καλλιτέχνες διοχετεύουν τις σκέψεις και τη δυσαρέσκειά τους για κοινωνικοπολιτικά προβλήµατα της σκληρής καθηµερινότητας, εκφράζοντας παράλληλα την οργή τους για κάθε είδους αδικία. Παρ’ όλα αυτά, ο Πούτιν, έπειτα από την αποτυχία των Αρχών να παρακολουθήσουν και να ακυρώσουν κάθε ραπ συναυλία που πραγµατοποιείται στη Ρωσία, έδωσε εντολή να βρεθεί πιο αποτελεσµατικός τρόπος ελέγχου. «Η ραπ συνιστά απειλή επειδή βασίζεται σε τρεις πυλώνες: στο σεξ, στα ναρκωτικά και στη διαµαρτυρία. Η προπαγάνδα των ναρκωτικών είναι χειρότερη από τις βωµολοχίες. Αυτού του είδους τα τραγούδια στρώνουν τον δρόµο για τον εκφυλισµό του ρωσικού έθνους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια οµιλίας του στην Αγία Πετρούπολη. Και κάλεσε τους πολιτιστικούς θεσµούς να βρουν τρόπο να ελέγξουν το περιεχόµενο των στίχων των ραπ τραγουδιών.

Οι Ρώσοι ράπερ, από την πλευρά τους, κάνουν λόγο για επανειληµµένα περιστατικά λογοκρισίας. Πολύ µεγάλη έκταση πήρε, προ λίγων εβδοµάδων, η 12ήµερη φυλάκιση του δηµοφιλούς καλλιτέχνη Husky, ο οποίος, µετά τις απανωτές ακυρώσεις προγραµµατισµένων συναυλιών του, ανέβηκε σε ένα αυτοκίνητο, φώναξε στους εκατοντάδες θαυµαστές του «θα τραγουδήσω τη µουσική µου, την πιο ειλικρινή µουσική» και άρχισε να ερµηνεύει τις επιτυχίες του.

Στο στόχαστρο των ρωσικών Αρχών έχουν µπει πολλοί ακόµη καλλιτέχνες της εγχώριας µουσικής κοινότητας, µεταξύ των οποίων και το γνωστό ντουέτο ηλεκτρονικής µουσικής IC3PEAK. Οπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει, σε κάθε συναυλία τους το τελευταίο διάστηµα δέχονται απειλητικά τηλεφωνήµατα ή προκύπτουν διάφορα… ανεξήγητα τεχνικά προβλήµατα. Κάποιοι συναυλιακοί χώροι, µάλιστα, αρνούνται να τους φιλοξενήσουν, προτάσσοντας πρόχειρες δικαιολογίες. «Ολο αυτό είναι εξαιρετικό δυσάρεστο και τροµοκρατικό. ∆εν κάνουµε τίποτα παράνοµο, παρ’ όλα αυτά γίναµε στόχος ενός κυνηγιού µαγισσών από τις αστυνοµικές Αρχές» καταγγέλλει o Νικολάι Κόστιλεφ στη βρετανική εφηµερίδα «Independent»

Βλαντίμιρ Πούτινραπ