Κόσμος|17.06.2020 16:31

Γαλλία κατά Αγκυρας στο ΝΑΤΟ: Υπάρχει τουρκικό πρόβλημα - Ας μη στρουθοκαμηλίζουμε

Newsroom

Στο στόχαστρο της Γαλλίας μπήκαν οι πρόσφατες συμπεριφορές της Άγκυρας σε Κυπριακή ΑΟΖ και ανατολική Μεσόγειο. Αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να θάβει το κεφάλι του στην άμμο σχετικά με την πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους συμμάχους της. Σύμφωνα με το Reuters, ο αξιωματούχος κατηγόρησε το τουρκικό ναυτικό για την παρενόχληση του γαλλικού πλοίου κατά τη διάρκεια νατοϊκής αποστολής. 

Από την άλλη πλευρά, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος διέψευσε τα λεγόμενα του Γάλλου αξιωματούχου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τέτοιο πράγμα δεν έχει συμβεί». Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ πρόκειται να έχουν τηλεδιάσκεψη μέσα στην εβδομάδα, εν μέσω έντασης Παρισιού - Άγκυρας.

Παράλληλα, ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι είναι η ώρα για το ΝΑΤΟ να έχει μία έντιμη συζήτηση με την Τουρκία, όχι μόνο σχετικά με τη Λιβύη αλλά και με άλλα θέματα όπως είναι η αγορά των S 400 και το μπλόκο στα σχέδια του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

«Έχουμε συναντήσει περίπλοκες στιγμές στη Συμμαχία, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε στρουθοκάμηλοι και να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει «τουρκικό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να το δούμε, να το πούμε και να το λύσουμε», συμπλήρωσε.

Γαλλίατουρκικές προκλήσειςΤουρκίακυπριακή ΑΟΖNATOΑνατολική Μεσόγειος