Κόσμος|22.06.2020 11:08

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Κίνας: Οι διαφωνίες της Ευρώπης με τον κινεζικό δράκο

Μαρία Ψαρά

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Κίνας σήμερα και το ζητούμενο είναι τι σχέση θέλει και μπορεί να έχει η Ευρώπη με τον κινέζικο δράκο. Μια σχέση που περνάει μέσα από το εμπόριο (είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της ΕΕ) και τις επενδύσεις (η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη επενδυτική δύναμη στην Κίνα), αλλά και από τον κορονοϊό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για την ΕΕ είναι λίγο περίπλοκο. Όταν έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Δεκέμβριο, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είπε ότι ήθελε τη γεωπολιτική στο επίκεντρο του ρόλου της. Ωστόσο, με την πανδημία να κυριαρχεί στους πρώτους μήνες της θητείας της, χρειάζεται σήμερα να διεξαγάγει συνομιλίες με την ηγεσία της Κίνας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η πλευρά της ΕΕ δεν θα διστάσει να εκφράσει την αντίθεσή της στο σχέδιο της Κίνας για περιορισμό της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ και θα θελήσει να συζητήσει τους ισχυρισμούς ότι η Κίνα έχει συμβάλει στην παραπληροφόρηση σχετικά με το ξέσπασμα του κορονοϊού. Επίσης, θα θελήσουν να αναφέρουν την απογοήτευσή τους για τους περιορισμούς του Πεκίνου για ξένους επενδυτές.

Πάντως, φαίνεται ότι υπάρχει ένα θέμα μεταξύ της Προέδρου της Κομισιόν και του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στις αρχές του μήνα, ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, είχε περιγράψει ένα νέο «Στρατηγικό Πρόγραμμα 2025», το οποίο τεθεί υπό διαπραγμάτευση  ως «το πιο σημαντικό παραδοτέο στο τραπέζι». Οχι πια. «Δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ σε δημοσιογράφους.

Ωστόσο, οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις «δεν έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα για την ΕΕ», δήλωσε άλλος ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι μετά τη συζήτηση μεταξύ των πρεσβευτών της ΕΕ, το συναίσθημα ήταν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να βιαστεί - αλλά πρέπει να στοχεύει «να έχει απτά αποτελέσματα επαναλαμβάνοντας τις ίδιες παλιές φράσεις που θα παρερμηνεύονταν από την Κίνα».

Μέχρι που «πριν από μία εβδομάδα», η Φον Ντερ Λάιεν είδε προσωπικά τον φάκελο και «αποφάσισε ότι δεν υπήρχε ανάγκη για παραδοτέο» στη σημερινή σύνοδο κορυφής, είπε διπλωμάτης της ΕΕ. Με άλλα λόγια, η Φον Ντερ Λάιεν πήρε τη σκυτάλη από τον Μπορέλ. Κάποιοι λένε γιατί ο Μπορέλ δεν διαχειρίστηκε σωστά το θέμα της «παρέμβασης» της Κίνας σε έγγραφο της ΕΕ. Άλλοι καθησυχάζουν λέγοντας ότι είναι πολύ μεγάλο θέμα και η Πρόεδρος θέλει να είναι συνδιαμορφωτής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΚίναΣύνοδος Κορυφής