Κόσμος|26.06.2020 20:02

Τουρκική «ενόχληση» για την κίνηση Μενδώνη στην UNESCO για την Αγία Σοφία

Μαρία Ζαχαράκη

«Προκλητική» και «σκανδαλώδη» χαρακτηρίζει ο τουρκικός τύπος την κίνηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, να απευθυνθεί στην UNESCO για την Αγία Σοφία, προκειμένου να καταγγείλει την πρόθεση της Άγκυρας να μετατρέψει το ιστορικό μνημείο σε τζαμί.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης φέρονται ενοχλημένα από την νέα ελληνική αντίδραση, κάνοντας λόγο για «προκλητική κίνηση» και για «κίνηση σκάνδαλο της Ελλάδας». «Η Ελλάδα παραπονιέται στην UNESCO για την Αγία Σοφία», «Επιστολή διαμαρτυρίας της Ελλάδας στην UNESCO για την Αγία Σοφία», είναι μερικοί από τους πηχυαίους τίτλους του τύπου σήμερα στην Τουρκία.

Απαντώντας στις διεθνείς επικρίσεις που δέχεται η Άγκυρα για το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μετά και τη σύσταση του Στέητ Ντιπάρτμεντ να παραμείνει μουσείο το ιστορικό μνημείο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, έγραψε δηκτικά στο twitter ότι η Αγία Σοφία «αποτελεί κληροδότημα του Μωάμεθ του Πορθητή και η οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη χρήση της είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας».

«Μην ανησυχείτε –λέει χαρακτηριστικά- η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της, όπως κάνει τα τελευταία 18 χρόνια», εννοώντας τη διακυβέρνηση Ερντογάν.

ΤουρκίαΛίνα ΜενδώνηUNESCOΑγία Σοφία