Κόσμος|30.06.2020 22:56

Το αυστραλιανό πρακτορείο ειδήσεων AAP εξαγοράστηκε από φιλανθρωπική οργάνωση

Newsroom

Το πρακτορείο ειδήσεων της Αυστραλίας Australian Associated Press (APP) εξαγοράσθηκε από μια κοινοπραξία με επικεφαλής φιλανθρώπους, η οποία το έσωσε από βέβαιο κλείσιμο. Η εξαγορά επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας 29 Ιουνίου, μερικές εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας αυτής της κοινοπραξίας με στόχο να σπεύσει προς βοήθεια του μοναδικού εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της χώρας.

Η κοινοπραξία των επενδυτών, μεταξύ των οποίων ο πρώην διευθυντής της εταιρείας News Corp Πίτερ Τόνα, δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμά της προς το προσωπικό πως συμμερίζονται «έναν κοινό στόχο: την επιθυμία να προστατευθεί η διαφορετικότητα στα μέσα ενημέρωσης στην Αυστραλία». «Πιστεύουμε πως ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχουμε είναι να εξασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του AAP Newswire και να προσφέρουμε μια δημοσιογραφία ανεξάρτητη και ποιοτική για τα ζητήματα που είναι σημαντικά για όλους τους Αυστραλούς», έγραψαν οι επενδυτές.

Τον Μάρτιο, οι κύριοι μέτοχοι του AAP, η News Corp του Ρούπερτ Μέρντοχ και ο δημοσιογραφικός όμιλος Nine Entertainment, είχαν αποσυρθεί από το πρακτορείο, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση η οποία επρόκειτο να προκαλέσει το κλείσιμό του και είχε τροφοδοτήσει φόβους για ακόμη μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

Η νέα φάση του AAP θα συνοδευθεί από την κατάργηση περίπου των μισών από τις 180 θέσεις εργασίας του πρακτορείου, ενώ οι επενδυτές δηλώνουν πως αυτό θα διεξάγει μια «διαρκή» δραστηριότητα μικρότερης εμβέλειας όταν οριστικοποιηθεί η εξαγορά στις 31 Ιουλίου. Το πρακτορείο «θα επικεντρωθεί στην καυτή επικαιρότητα, την πολιτική, τα σπορ, τα μεγάλα γεγονότα και τα ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος», πρόσθεσαν οι επενδυτές.

Η νομική υπεύθυνη του AAP Έμα Κοουντρόι θα αναλάβει επικεφαλής του ενώ ο Άντριου Ντράμοντ θα παραμείνει διευθυντής. Το σχέδιο διάσωσης ανακοινώνεται τη στιγμή που τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης γνωρίζουν σημαντική πτώση των εσόδων τους. Στα τέλη Μαΐου, ο όμιλος του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ, ο News Corp, ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να εκδίδει περισσότερες από 100 τοπικές και περιφερειακές εφημερίδες στην Αυστραλία εξαιτίας μιας κατάρρευσης των διαφημιστικών εσόδων του, η οποία επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

φιλανθρωπίεςπρακτορείο ειδήσεωνΑυστραλία