Κόσμος|01.07.2020 16:17

Στο Βερολίνο Τσαβούσογλου–Ερσόι για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω κορονοϊού

Μαρία Ζαχαράκη

Αύριο 2 Ιουλίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ο υπουργός Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, θα μεταβούν στο Βερολίνο. Εκεί, θα συζητήσουν με τη γερμανική ηγεσία τον τρόπο άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία λόγω του κορονοϊού.

Οι Τούρκοι υπουργοί θα συναντηθούν με τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Χάικο Μάας, και τον υπουργό Οικονομικών, Πίτερ Αλτμάιερ.

Στις 16 Ιουνίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάλεσε τη Γερμανία να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη χώρα και να στείλει επιθεωρητές υγείας για έλεγχο των τουριστικών εγκαταστάσεων στην Τουρκία.

Επιδιώκοντας να ξεκινήσει την τουριστική της σεζόν, μια ζωτική πηγή εσόδων σε ξένο νόμισμα αλλά και για την οικονομική της ανάπτυξη, η Τουρκία προσπαθεί με κάθε μέσο να πείσει τις ευρωπαϊκές κυρίως χώρες ότι αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό για τις φετινές διακοπές των πολιτών τους.

Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί, επίσης, μια σημαντική πηγή θέσεων εργασίας για τους Τούρκους πολίτες ενώ τα έσοδα κάθε χρόνο βοηθούν την Άγκυρα να ενισχύσει την αξία της λίρας, η οποία έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου. Η Τουρκία από τον τουρισμό πέρυσι έκανε τζίρο 34,5 δισεκατομμύρια δολάρια, προσελκύοντας 45 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες. Περίπου 5 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες την επισκέφτηκαν το 2019, κατατάσσοντας τη Γερμανία δεύτερη μετά τη Ρωσία σε «εισαγωγή» τουριστών. Η Τουρκία, πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού, στόχευε φέτος σε έσοδα 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τουρισμό.

ΓερμανίαΚορονοϊόςΜεβλούτ Τσαβούσογλου