Κόσμος|02.07.2020 14:30

Συνεδρίασε το τουρκικό ΣτΕ για την Αγία Σοφία: Εντός 15 ημερών η απόφαση

Μαρία Ζαχαράκη

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας συνήλθε την Πέμπτη το πρωί νωρίς το πρωί και ολοκλήρωσε την συνεδρίασή του εκδίδοντας ανακοίνωση ότι η απόφαση σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας ή μη σε τζαμί θα ανακοινωθεί εντός 15 ημερών.

H συνεδρίαση του ΣτΕ διήρκεσε 17 λεπτά, κατά την οποία ο δικηγόρος του Συνδέσμου Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος υπέβαλλε την αίτηση με την οποία ζητείται η ακύρωση του προεδρικού διατάγματος του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προσκομίζοντας μάλιστα και όλα τα σχετικά στοιχεία, προκειμένου να αποδείξει ότι η υπογραφή του Ατατούρκ ήταν πλαστή.

«Εκείνη την εποχή, παρόλο που ο νόμος αναφορικά με το επώνυμο ήταν διαφορετικός, ετέθη (στο διάταγμα) η υπογραφή "Ατατούρκ" (σ.σ. το Ατατούρκ δεν θεωρείται επώνυμο, αλλά προσωνύμιο). Η υπογραφή ήταν αισθητά διαφορετική από την υπογραφή που χρησιμοποιούσε (ο Κεμάλ Ατατούρκ)», υποστήριξε ο δικηγόρος του Ιδρύματος.

Παρών στην ακροαματική διαδικασία ήταν και ο πρόεδρος του τουρκικού συνδέσμου, ο οποίος υποστήριξε ότι «υπό το πλαίσιο αυτό, η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει ξανά για λατρεία».

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την τουρκική προεδρία από την πλευρά του δήλωσε ότι «θα σεβαστούμε την όποια απόφαση του δικαστηρίου». Στην εισήγησή του ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας είπε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο το 1934 από τον Ατατούρκ ήταν νόμιμη.

«Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής. Ο νόμος περί Ιδρυμάτων ισχύει και σήμερα. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο έγινε σύμφωνα με την παλαιά νομοθεσία με βάση απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Η μετατροπή έγινε σύμφωνα με το νόμο που ίσχυε την περίοδο εκείνη», υποστήριξε ο Τούρκος εισαγγελέας, ενώ όσον αφορά το θέμα της υπογραφής είπε ότι «η υπογραφή "Ατατούρκ" είναι η ίδια υπογραφή που χρησιμοποιήθηκε σε 5 υπουργικά συμβούλια. Η σχετική απόφαση είναι αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου», ήταν η εισήγηση του εισαγγελέα του τουρκικού ΣτΕ, ο οποίος ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα του Ιδρύματος.

Το 10ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε γνωστό ότι θα εκδώσει την απόφασή του εντός 15 ημερών.

Αγία ΣοφίαΚωνσταντινούπολη