Κόσμος|03.07.2020 18:34

Λαβρόφ: Στηρίζουμε την εκεχειρία στη Λιβύη - Ανοίγει ξανά η ρωσική πρεσβεία

Newsroom

Την απόφαση της Ρωσίας να ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στη Λιβύη, ανακοίνωσε την Παρασκευή, 3 Ιουλίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφκατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου, Ακίλα Σάλεχ. Επιπλέον, ο Λαβρόφ στήριξε την πρόταση εκεχειρίας για τη Λιβύη που είχαν κάνει από κοινού ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στις 6 Ιουνίου.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι λάβαμε την απόφαση να ανοίξουμε και πάλι τη πρεσβεία της Ρωσίας στην Λιβύη με επικεφαλής στην παρούσα φάση τον Τζαμσέντ Μπολτάγεφ. Προσωρινά θα έχει την έδρα της στην επικράτεια της Τυνησίας», δήλωσε ο Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας πως, «στις αρμοδιότητες της πρεσβείας εντάσσεται η εκπροσώπηση της Ρωσίας σε όλη την επικράτεια της Λιβύης».

Η Ρωσία στηρίζει την εκεχειρία στη Λιβύη

Ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ότι η πρόταση για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λιβύη που έκαναν από κοινού Χάφταρ και αλ Σίσι από το Κάιρο, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διευθέτηση της διένεξης στη Λιβύη. «Δώσαμε προσοχή στο έγγραφο, το οποίο πήρε την ονομασία ''πρωτοβουλία του Καΐρου'' και το οποίο κοινοποίησε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, (Αμπντέλ Φατάχ ) αλ Σίσι στις 6 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Λαβρόφ απευθυνόμενος στον Ακίλα Σάλεχ.

Επιπλέον, υποστήριξε πως, «θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή του Καΐρου εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της διεθνούς διάσκεψης για την Λιβύη που έγινε στο Βερολίνο και μπορεί πλήρως να αποτελέσει την βάση των ενδολιβυκών συζητήσεων».

ΛιβύηΡωσίαΑκίλα Σαλέχ