Κόσμος|03.07.2020 22:32

H τουρκική αντιπολίτευση… μυρίζεται εκλογές μέσω Αγίας Σοφίας

Μαρία Ζαχαράκη

Η τουρκική αντιπολίτευση μετά τις εισηγήσεις χθες του ΣτΕ να παραπεμφθεί στο υπουργικό συμβούλιο και τον Ερντογάν η Αγία Σοφία και η μετατροπή της σε τζαμί αναρωτιέται γιατί το θέμα πήγε μέσω της δικαστικής οδού, εφόσον μπορούσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν να το λύσει με ένα διάταγμα και να μη γίνει τόσο μεγάλο θέμα.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το θέμα της Αγίας Σοφίας για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Από την άλλη, και η ακροδεξιά ηγέτης, Μεράλ Ακσενέρ, άφησε να εννοηθεί ότι… μυρίζουν πρόωρες εκλογές και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το κάνει όλο αυτό για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί τα κέντρα της πίστης για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και ότι εν πάσει περιπτώσει δεν έπρεπε να γίνει τόσο μεγάλο θέμα, ώστε να έχει προκαλέσει ακόμη και διεθνείς παρεμβάσεις.

Όπως είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, «η Αγία Σοφία είναι ήδη τόπος λατρείας. Έχει ήδη ιμάμη. Με άλλα λόγια, λατρεία γίνεται, δεν είναι ένας χώρος που είναι εντελώς κλειστός στη λατρεία. Η Αγία Σοφία πρέπει να αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αλλά κάποιες φορές χρησιμοποιείται για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Ας φτιάξουμε ένα τζαμί, ας ανοίξουμε άλλον έναν χώρο λατρείας. Δεν θεωρούμε σωστό τα κέντρα της πίστης να χρησιμοποιούνται για πολιτική κατανάλωση. Εάν η εξουσία λέει «να ανοίξω την Αγία Σοφία για λατρεία», στο χέρι του είναι να εκδώσει διάταγμα. Ο Ερντογάν μπορεί να κάτσει, να γράψει ένα διάταγμα, να το δημοσιεύσει στην επίσημη εφημερίδα, να την ανοίξει ως χώρο λατρείας και να παύσει να είναι μουσείο. Τόσο απλά. Τώρα ένα τέτοιο γεγονός έχει γίνει μεγάλο θέμα στην Τουρκία και δεν υπάρχει καμία λογική να απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα. Εάν είναι να το χρησιμοποιήσεις πολιτικά σκεπτόμενος ‘ας την ανοίξω, ας την κάνω τζαμί για να αυξηθούν οι ψήφοι μου’ κι αν ο στόχος σου είναι να κάνεις το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα να αντιδράσει κι άρα να πάρεις κι από εδώ ψήφους, μην το σκέφτεσαι καν».

Ακσενέρ: Ποιος ο λόγος να πάει το θέμα της Αγίας Σοφίας στο ΣτΕ;

Αντίστοιχα η ηγέτης του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, είπε ότι «ο κ. Ερντογάν δεν χρειαζόταν να ρωτήσει ούτε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ούτε εμάς, ούτε τους πολίτες για την Αγία Σοφία. Κανείς δεν αντιτίθεται στο άνοιγμα για προσευχή αυτού του χώρου. Έριξε το κουβάρι, κανείς δεν το μάζεψε και το τώρα γυρνάει μόνος του γύρω γύρω από αυτό.Αν ήμουν εγώ, θα το έκανα αμέσως, αλλά ο Ερντογάν δεν μπορεί. Αν τον κάνει, θα του δώσω συγχαρητήρια!», δήλωσε η Μεράλ Ακσενέρ

ΤουρκίαεκλογέςΑγία Σοφία