Κόσμος|18.07.2020 15:08

Μνήμες Παναγίας Παρισίων: Μεγάλη φωτιά στον καθεδρικό της Ναντ - Εμπρησμό βλέπουν οι Αρχές

Newsroom

Πυρκαγιά στον ιστορικό καθεδρικό ναό στη δυτική γαλλική πόλη Ναντ ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου, φέρνοντας στις μνήμες τη συμφορά στην Παναγία των Παρισίων. Η διαφορά είναι πως στη περίπτωση του ναού των Αγίων Πέτρου και Παύλου, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα οι Αρχές έχουν σοβαρές ενδείξεις πως πρόκειται για εμπρησμό, καθώς ξέσπασαν ταυτόχρονα περισσότερες από μία εστίες φωτιάς.

T

Πάνω από 100 πυροσβέστες ρίχτηκαν άμεσα στη μάχη για την κατάσβεσή της. Αρκετές ώρες αργότερα, αξιωματούχοι έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν ότι η πυρκαγιά είχε περιοριστεί και σημείωσαν ότι η ζημιά δεν ήταν συγκρίσιμη με την κόλαση του περασμένου έτους στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

T



«Η ζημιά επικεντρώνεται στο υπερώο, το οποίο φαίνεται να έχει καταστραφεί εντελώς. Η πλατφόρμα της είναι πολύ ασταθής και θα μπορούσε να καταρρεύσει», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής πυρκαγιάς Στρατηγός Laurent Ferlay σε δημοσιογράφους μπροστά από τον καθεδρικό ναό.

Ο εισαγγελέας Pierre Sennes αποκάλυψε ότι είχαν ξεκινήσει τρεις πυρκαγιές στην εκκλησία και οι Αρχές θεωρούσαν το περιστατικό ως εγκληματική πράξη. Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

T


Ένας αυτόπτης μάρτυρας που ζει κοντά στον καθεδρικό ναό είπε νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων LCI ότι ξύπνησε από έναν «πολύ περίεργο ήχο κουδουνιών» και μπορούσε να δει τη φωτιά από το σπίτι του. «Από ό, τι μπορώ να δω, υπάρχει όλο και περισσότερος καπνός», είπε. Η οροφή του καθολικού καθεδρικού ναού υπέστη σημαντική ζημιά το 1972 όταν ξέσπασε φωτιά. Το εντυπωσιακό κτίριο έπρεπε να κλείσει για τρία χρόνια για να επιτρέψει την πραγματοποίηση των απαραίτητων αποκαταστάσεων. Η εκκλησία καταστράφηκε επίσης εν μέρει κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν βομβαρδίστηκε από τις Συμμαχικές δυνάμεις το 1944.

ΝαντΠαναγία των Παρισίων