Κόσμος|23.07.2020 09:58

Έκτακτη Ολομέλεια Ευρωκοινοβουλίου: Οι βουλευτές ζητούν αυξήσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Μαρία Ψαρά

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα πρόκειται να απειλήσει με βέτο τη συμφωνία των ηγετών όχι για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά για τον προϋπολογισμό προκειμένου να επιφέρει αλλαγές στη συμφωνία. Οι ευρωβουλευτές παραμελήθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης -παρά τις υποσχέσεις της Προέδρου της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν, αλλά και της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δεν προβλέπεται κανένας ενεργός ρόλος για την Ευρωβουλή σε αυτό. Την απόφαση των ηγετών για το Ταμείο δεν είναι εύκολο να την «πειράξουν». Γι' αυτό ακριβώς επιδιώκουν να πιέσουν για τον προϋπολογισμό.

Οι ευρωβουλευτές πρέπει να εγκρίνουν το πακέτο, αλλά χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξήγησε ότι βλέπει περιθώρια βελτίωσης στον προϋπολογισμό, ύστερα από περικοπές που άγγιξαν το 1 τρισ. ευρώ.

«Υπάρχει μια πρόταση στο τραπέζι, αλλά θα θέλαμε να τη βελτιώσουμε, κυρίως προσπαθώντας να δώσουμε απαντήσεις σε μερικές από τις περικοπές που έχουμε δει και είναι αδικαιολόγητες. Εάν θέλουμε να επενδύσουμε στις μελλοντικές γενιές, δεν μπορούμε να μειώσουμε τον προϋπολογισμό για την έρευνα και τους νέους και το Erasmus», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Δεν αποδέχεται… την πολιτική συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 ως έχει». Αυτό λέει το σχέδιο ψηφίσματος που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα. Το ψήφισμα προσθέτει ότι το Κοινοβούλιο θέλει «να ξεκινήσει αμέσως εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για τη βελτίωση της πρότασης». Η διατύπωση «δεν δέχεται» που επέλεξαν οι ευρωβουλευτές για να μην πουν  όπως αρχικά ήθελαν «θα αρνηθεί», σύμφωνα με πηγές.

Η πρόταση ψηφίσματος κατατίθεται από τους αρχηγούς των ομάδων εξ ονόματος των ομάδων του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων, των Πρασίνων και της Αριστεράς - ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών που θα έκανε για μια άνετη πλειοψηφία.

Το Συντηρητικό ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) δεν συμμετέχει, σύμφωνα με δύο ευρωβουλευτές, λόγω δυσαρέσκειας στο άρθρο σχετικά με το κράτος Δικαίου –στην ομάδα ανήκουν και οι ευρωβουλευτές του πολωνικού κυβερνώντος κόμματος. Το ψήφισμα, όπως αναφέρει το POLITICO, απαιτεί έναν μηχανισμό για να σταματήσει η εκταμίευση χρημάτων της ΕΕ σε περίπτωση «συστημικής απειλής» κατά των δημοκρατικών αξιών για τα κονδύλια της ΕΕ που θα «ενεργοποιηθεί με «αντίστροφη ειδική πλειοψηφία».

Η κύρια ανησυχία του Κοινοβουλίου για την ουσία του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού είναι η αποφυγή και η αντιστροφή των περικοπών που συμφωνήθηκαν από τους ευρωπαίους ηγέτες σε βασικά προγράμματα του προϋπολογισμού της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο «εκφράζει τη λύπη του για τις περικοπές που έγιναν σε προγράμματα προσανατολισμένα στο μέλλον» και επιμένει ότι πρέπει να υπάρξουν «στοχευμένες επιπλέον αυξήσεις» σε πολιτικές όπως το κλίμα, η ψηφιακή ανάπτυξη, η υγεία, η νεολαία, ο πολιτισμός, οι υποδομές, η έρευνα, η διαχείριση των συνόρων »και άλλα.

Το ψήφισμα «επαναλαμβάνει επίσης για άλλη μια φορά ότι το Κοινοβούλιο δε θα δώσει τη συγκατάθεσή του στον προϋπολογισμό χωρίς συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος των ιδίων πόρων της ΕΕ» - και στοχεύει στο να πάρει όχι μόνο υποσχέσεις αλλά «ένα νομικά δεσμευτικό ημερολόγιο» για να εισαχθούν νέοι ίδιοι πόροι.

Αρκετοί πρόεδροι πολιτικών ομάδων προειδοποίησαν τους ηγέτες της ΕΕ ότι η προτεραιότητα του Κοινοβουλίου είναι ο επταετής προϋπολογισμός, όχι το εφάπαξ χρηματικό ποσό ανάκτησης, καθώς πολλοί καλωσορίζουν το βήμα κοινής έκδοσης χρέους ως ένα βήμα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το Κοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει την «ισχυρή του θέση για να υπερασπιστεί την επαρκή χρηματοδότηση του επόμενου προϋπολογισμού… ο οποίος δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο» από ένα μέσο ανάκαμψης».

Με αφορμή την σημερινή έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ομάδα των ευρωβουλευτών της ΝΔ αποφάσισαν να θέσουν το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας μετέχοντας με φυσική παρουσία και ομιλία. Η Κ.Ο της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο θα εκπροσωπηθεί από την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη.

Ταμείο ΑνάκαμψηςΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΆνγκελα Μέρκελ