Κόσμος|23.07.2020 09:58

Πτώση άνω του 40% κατέγραψε ο τουρισμός της Τουρκίας

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία σημείωσε πτώση κατά 41,9% σε ετήσια βάση στον τουρισμό το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», επικαλούμενο την τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Οι εγχώριες τουριστικές δαπάνες της χώρας από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν στις 4,6 δις. λίρες (671 εκατομμύρια δολάρια) από τα 7 δις. λίρες (1 δισεκατομμύριο δολάρια) που είχε συγκεντρώσει το κρατικό ταμείο το ίδιο τρίμηνο του 2019.

Οι εγχώριοι τουρίστες πραγματοποίησαν συνολικά 6,8 εκατομμύρια ταξίδια κατά το πρώτο τρίμηνο, μειωμένα κατά 38% από το πρώτο τρίμηνο του 2019. Εν τω μεταξύ, τα εσωτερικά ταξίδια με μία ή περισσότερες διανυκτερεύσεις μειώθηκαν κατά 43,5%, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ οι ταξιδιώτες ξόδεψαν κατά μέσο όρο 510 τουρκικές λίρες (74$) ανά ταξίδι, από 496 λίρες (72$) κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα τουριστικά έσοδα της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 11% ετησίως στα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ο τουριστικός τομέας της Τουρκίας, βασικός συντελεστής στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, έκλεισε τον Μάρτιο στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του θανατηφόρου κορονοϊού.

Τον περασμένο μήνα, η τουριστική βιομηχανία άνοιξε εκ νέου για τον εγχώριο τουρισμό κάτω από αυστηρές οδηγίες της κυβέρνησης.

ΚορονοϊόςΤουρκίατουρισμός