Κόσμος|22.08.2020 11:05

Αντιδρά το Πατριαρχείο Μόσχας για τη Μονή: Ο Ερντογάν δεν τηρεί τις υποσχέσεις

Θανάσης Αυγερινός

Καταδικαστικά αντέδρασε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και στη νέα βέβηλη απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ακυρώσει το μουσειακό καθεστώς της Μονής της Χώρας, «την οποία μετονόμασαν σε τζαμί Καριγέ οι Τούρκοι κατακτητές», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η τουρκική ηγεσία είναι έτοιμη και στο εξής να αγνοεί μεθοδικά την ξένη προς αυτήν παγκόσμια αξία της κληρονομιάς του ηττημένου Βυζαντίου, να επιδεικνύει στην ανθρωπότητα περιφρονητική αδιαφορία προς τις χριστιανικές πολιτιστικές αξίες», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ, ενέργειες, οι οποίες «κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην κατανόηση, τη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ των λαών μας, στην ειρήνη και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πιστών διαφορετικών θρησκειών».

Ο επίσημος εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επανέρχεται όμως και στο θέμα της Αγίας Σοφίας, υπογραμμίζοντας ότι στην πράξη δεν τηρούνται οι δημόσιες υποσχέσεις του Τούρκου ηγέτη, αλλά ούτε και οι προσωπικές δεσμεύσεις του προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν περί «διατήρησης της ελεύθερης πρόσβασης στα χριστιανικά αριστουργήματα του ναού της Αγίας Σοφίας». Όπως τονίζει ο πρωθιερέας Ν. Μπαλασόφ «τα ανεκτίμητα ψηφιδωτά είναι καλυμμένα και αθέατα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», ενώ «οι γυναίκες έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο χώρο του ναού, που μετατράπηκε σε τέμενος» και είναι αδύνατο να αντικρύσουν τα μοναδικά αυτά έργα χριστιανικής τέχνης από τη θέση, που τους παραχωρείται, καθώς τμήματα με εξαιρετικά ψηφιδωτά είναι πλήρως αποκλεισμένα για τους επισκέπτες.

«Το ίδιο πλέον θα πρέπει να αναμένεται και στον ναό του Σωτήρος», όπου «ένας αληθινός θησαυρός βυζαντινής τέχνης, εμπνευσμένος από πνευματικό φως» αποκαλύφθηκε κάτω από στρώματα σοβά κατά την αποκατάσταση του ναού μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, υπογραμμίζοντας ότι η Μονή της Χώρας δεν έχει ισοδύναμή της σε πληρότητα των διασωθέντων ψηφιδωτών και σε καλλιτεχνική τελειότητα.

«Είναι επώδυνο να τα παρατηρούμε όλα αυτά», σημειώνει ο πρωθιερέας Ν. Μπαλασόφ, «καθώς η ρωσική Ορθοδοξία υποδέχθηκε ως κληρονομιά της τις πνευματικές και πολιτιστικές αξίες της Εκκλησίας-Μήτέρας της Κωνσταντινούπολης», όπως την ονομάζει επιλέξει. «Είναι θλιβερό να βλέπουμε πώς τώρα καλύπτονται από σκότος τα τελευταία υλικά ίχνη ενός μέγιστου κάποτε πολιτισμού», δηλαδή του Βυζαντίου.

Κατά τον εκπρόσωπο της Ρωσικής Εκκλησίας, που δεν ξεχνά, όπως είναι φυσικό το ατυχές για την ενότητα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας «Ουκρανικό αυτοκέφαλο», όσα συμβαίνουν είναι επακόλουθο του γεγονότος ότι «το πνευματικό σύμβολο» της Κωνσταντινούπολης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, «επέλεξε να είναι όχι πρώτος μεταξύ ίσων στην οικογένεια των Προκαθημένων των τοπικών ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά κυβερνήτης και αρχηγός της, διασπώντας με τις ενέργειές του την ενότητα της παγκόσμιας ορθόδοξης κοινότητας».

Όπως εκτιμά ο πρωθιερέας Ν. Μπαλασόφ αποτέλεσμα των ενεργειών του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι και «η πλήρης απώλεια οποιασδήποτε επιρροής του» ακόμη και εντός Τουρκίας, πράγμα «εξαιρετικά λυπηρό».

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚωνσταντινούποληΠατριαρχείο ΜόσχαςΜονή