Κόσμος|23.12.2018 17:00

Βρετανία: Η Αλ Κάιντα βάζει στο στόχαστρο αεροπλάνα και αεροδρόμια

Newsroom

Ο υπουργός Ασφαλείας Μπεν Γουάλας, η Αλ Κάιντα προετοιμάζεται να επιστρέψει, βάζοντας στο στόχαστρο αεροπλάνα και αεροδρόμια της χώρας. 

O Γουάλας μίλησε στους Sunday Times και είπε ότι εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση που υλοποίησε το «χτύπημα» στους Δίδυμος Πύργους και στο αμερικανικό Πεντάγωνο, την 11η Σεπτεμβρίου 2001, πέρα από τα χτυπήματα με καμικάζι, φέρεται να προετοιμάζει μία υπερσύγχρονη τεχνολογία, με την οποία θα έχει τη δυνατότητα να πλήξει αεροπλάνα και αεροδρόμια.

«Η απειλή είναι πραγματική», δήλωσε ο υπουργός Ασφαλείας. «Η Αλ Κάιντα έχει αναδιοργανωθεί. Περνούν ολοένα και περισσότερα μέλη τους στην Ευρώπη και έχουν εξοικειωθεί με τις νέες μεθόδους, ώστε να προκαλέσουν μία αεροπορικό επίθεση», πρόσθεσε ο Γουάλας.

Σύμφωνα με μέλη των αρχών ασφαλείας στη Βρετανία, η Αλ Κάιντα είναι σε θέση να κατασκευάσει μίνι εκρηκτικούς μηχανισμούς. «Η Αλ Κάιντα έχει επανέλθει σε περιοχές που δεν περιμέναμε και που είχε εξαφανιστεί για πολύ καιρό», δήλωσε ο Μπεν Γουάλας.

Παράλληλα εξετάζεται η πιθανότητα, η Αλ Κάιντα να προσπαθήσει να εισχωρήσει σε αεροδρόμια και αεροπλάνα και με άλλους τρόπους. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι να εισχωρήσουν τζιχαντιστές ως εργαζόμενοι. «Αν δεν μπορείς να μπεις από την μπροστινή πόρτα, δοκιμάζεις από την πίσω», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη υπογράμμισε ότι έχει ήδη προβλεφθεί ένα κονδύλι 25 εκατ. στερλίνων, τα οποία θα εκπονηθούν σχέδια αντιμετώπισης ανάλογων καταστάσεων.

Στο προσκήνιο ο γιος του Μπιν Λάντεν 

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στο Πακιστάν από Αμερικανούς κομάντο. Όμως το τελευταίο διάστημα έχει εμφανιστεί στο προσκήνιο ο γιος του και στέλνει απειλητικά μηνύματα μέσω τρομοκρατικού δικτύου. Παράλληλα, η αποδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους φαίνεται ότι δίνει το περιθώριο για δράση στην Αλ Κάιντα. 

Στρατόπεδα εκπαίδευσης σε Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Σουδάν

Η Αλ Κάιντα έχει στρατόπεδα εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ και το Σουδάν. Ακόμη υπάρχουν και παρακλάδια της τα οποία δρουν στη Συρία, την Υεμένη, τη Λιβύη κι άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή.

αεροπλάνοαεροδρόμιοΜεγάλη Βρετανία