Κόσμος|24.12.2018 11:13

Πλάτες Τραµπ στην Τουρκία µέσω Συρίας σε βάρος των Κούρδων

Γιώργος Σκαφιδάς

Μιλώντας σε δηµοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσηµης ενηµέρωσης στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ, ο Μπρετ ΜακΓκερκ, ειδικός απεσταλµένος των ΗΠΑ στον συνασπισµό των δυνάµεων που µάχονται ενάντια στο ISIS, δήλωνε δηµοσίως στις 11 Δεκεµβρίου κυρίως δύο πράγµατα: ότι οι Αµερικανοί θα παραµείνουν στο έδαφος της Συρίας ακόµη και µετά την ήττα των τζιχαντιστών, έως ότου διασφαλίσουν ότι η ήττα τους θα έχει διάρκεια, και ότι είναι «απερίσκεπτος» όποιος υποστηρίζει ότι το Ισλαµικό Κράτος (ISIS) έχει ηττηθεί.

Λιγότερες από δύο εβδοµάδες αργότερα ο 45χρονος ΜακΓκερκ αποτελεί πια παρελθόν για την κυβέρνηση Τραµπ. Υπέβαλε την παραίτησή του την περασµένη Παρασκευή, διαµαρτυρόµενος ενάντια στην απόφαση του «απερίσκεπτου» Αµερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραµπ να αποσύρει τις δυνάµεις των ΗΠΑ (τους περίπου 2.000 Αµερικανούς κοµάντο) από τα εδάφη της Βόρειας Συρίας µε το αιτιολογικό ότι το Ισλαµικό Κράτος έχει ηττηθεί.

«Η πρόσφατη απόφαση του προέδρου ήρθε ως σοκ και συνιστά απόλυτη ανατροπή της πολιτικής που µας είχε διατυπωθεί. Αφησε τους εταίρους µας σε αµηχανία και τους συµµάχους µας σαστισµένους» εµφανίζεται να σηµειώνει ο ΜακΓκερκ σε επιστολή που απέστειλε σε στενούς συνεργάτες του, σύµφωνα µε τους «Νew York Times».

Υπενθυµίζεται ότι µόλις λίγες ώρες νωρίτερα την περασµένη Πέµπτη ο πρώην στρατηγός των πεζοναυτών Τζέιµς Μάτις είχε επίσης υποβάλει την παραίτησή του από το τιµόνι του υπουργείου Αµυνας των ΗΠΑ για ακριβώς τον ίδιο λόγο, αντιδρώντας στην απόφαση του Τραµπ να κηρύξει την άµεση αποχώρηση των αµερικανικών δυνάµεων από τη Συρία. Κατά σύµπτωση δε, την ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά, η απερχόµενη πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, είχε δηλώσει... ασθένεια, αφήνοντας τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Ποµπέο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Τους κρατούσε ενωµένους

Η έξοδος των ΜακΓκερκ και Μάτις έρχεται να θέσει εν αµφιβόλω το µέλλον των εξελίξεων στα πεδία των µαχών της Μέσης Ανατολής. Ο 45χρονος ΜακΓκερκ φέρεται να ήταν ο βασικός συνοµιλητής-σύνδεσµος των ΗΠΑ µε τις πολιτοφυλακές των Κούρδων στη Βόρεια Συρία (YPG) που αποτελούσαν όλα τα προηγούµενα χρόνια µε διαφορά τον πιο αξιόπιστο και αξιόµαχο σύµµαχο των Αµερικανών ενάντια στους τζιχαντιστές στο συριακό έδαφος.

Βολές κατά του «απερίσκεπτου» Αµερικανού προέδρου από τον ειδικό απεσταλµένο των ΗΠΑ στην περιοχή

Λέγεται, επίσης, πως ήταν ο αξιωµατούχος εκείνος που κατάφερνε να κρατά ενωµένο τον -κατά τ’ άλλα- µάλλον χαλαρό συνασπισµό των δυνάµεων που µάχονται ενάντια στο ISIS στη Συρία υπό την ηγεσία των Ηνωµένων Πολιτειών. Ο Μάτις, από την άλλη, φέρεται να ήταν ένας από τους ολίγους υπουργούς που κατάφερναν στην πράξη να συγκρατούν τον καθ' έξιν παρορµητικό πρόεδρο Ντόναλντ Τραµπ κάθε φορά ο τελευταίος ετοιµαζόταν να κάνει... του κεφαλιού του.

Με τους ΜακΓκερκ και Μάτις να έχουν πια αποχωρήσει, µένει πίσω ένας Τραµπ ακόµη πιο απρόβλεπτος από πριν, ο οποίος εµφανίζεται πλέον να παίζει το παιχνίδι της Τουρκίας του Ερντογάν, «προδίδοντας» τους Κούρδους. Τραµπ και Ερντογάν είχαν χθες µια «µακρά και παραγωγική τηλεφωνική συνοµιλία», στο πλαίσιο της οποίας συζήτησαν «την αργή και συντονισµένη αποχώρηση των αµερικανικών στρατευµάτων από τη Συρία», αλλά και «το σηµαντικά διευρυµένο εµπόριο µεταξύ των δύο χωρών», όπως σηµείωσε χθες το βράδυ ο ίδιος ο Αµερικανός πρόεδρος µέσω Twitter.

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, το περασµένο Σάββατο, ο ίδιος ο Τραµπ είχε και πάλι µέσω Twitter διαµηνύσει ότι τώρα που το ISIS ηττήθηκε µπορούν άλλες χώρες, συµπεριλαµβανοµένης της Τουρκίας, να αναλάβουν να καθαρίσουν ό,τι έχει αποµείνει από εκείνο στη Συρία, δίνοντας έτσι «ελευθέρας» στο καθεστώς Ερντογάν, το οποίο, όµως, έχει επανειληµµένως κατηγορηθεί όλα τα προηγούµενα χρόνια ότι στηρίζει στρατιωτικά τους τζιχαντιστές.

Σύµφωνα πάντως µε πληροφορίες που έκαναν την εµφάνισή τους πρώτα στα φιλοκυβερνητικά τουρκικά µίντια, ο Ερντογάν έχει αρχίσει ήδη να συγκεντρώνει στρατεύµατα στα σύνορα βορείως της συριακής πόλης Μανµπίτζ… προετοιµάζοντας το έδαφος για µια επίθεση κατά των Κούρδων.

ΣυρίαΝτόναλντ ΤραμπΚούρδοι