Κόσμος|03.09.2020 15:35

Βουλγαρία: Γυαλιά καρφιά έξω από το κοινοβούλιο για τα μάτια του Μπορίσοφ

Newsroom

Τα πιο σοβαρά επεισόδια των τελευταίων ετών σημειώθηκαν την Τετάρτη στη Σόφια όταν μια ειρηνική διαδήλωση κατά του Μπόικο Μπορίσοφ που έλαβαν μέρος χιλιάδες διαδηλωτές κατέληξε σε ευθεία σύγκρουση με δυνάμεις της αστυνομίας.

Χιλιάδες Βούλγαροι έλαβαν μέρος στη διαδήλωση διαμαρτυρόμενοι για την διακυβέρνηση του Μπορίσοφ. Το πλήθος ζητούσε την παραίτηση του ενώ τα συνθήματα ταύτιζαν τον Μπορίσοφ με τη «μαφία» και τους ολιγάρχες που ελέγχουν την οικονομία και την κοινωνία της γειτονικής χώρας. 

Επίθεση στο κοινοβούλιο

Μόλις έπεσε η νύχτα κάποιοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, στο οποίο υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι διαδηλωτές έριξαν μολότοφ και άλλα αντικείμενα, όπως αυγά, μήλα και σκουπίδια, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού προκαλώντας προβλήματα σε περισσότερους από 100 αστυνομικούς.

Η αστυνομία αντέδρασε με κανόνι νερού και προχώρησε σε περισσότερες από 60 συλλήψεις.

 

Τραυματίστηκαν 45 άνθρωποι

Σαράντα πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των αστυνομικών μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία μετά τις συγκρούσεις.

Η διαδήλωση της Τετάρτης ήταν η μεγαλύτερη μετά την έκρηξη αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα πριν από δύο μήνες. Πραγματοποιήθηκε την ημέρα που οι βουλευτές επέστρεψαν στη δουλειά μετά τη θερινή περίοδο για να συζητήσουν συνταγματικές τροπολογίες που πρότεινε ο Μπορίσοφ.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε τις προτάσεις, λέγοντας ότι ο τρεις φορές πρωθυπουργός προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει την ψηφοφορία για τροπολογίες για να παρατείνει την παραμονή του στο αξίωμα του.

αντικυβερνητικές διαδηλώσειςΜπόικο ΜπορίσοφΒουλγαρία