Κόσμος|19.09.2020 16:57

Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ: Θλίψη για τον θάνατό της έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο

Γιάννης Πολίτης

Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ πέρασε στην αιωνιότητα ύστερα από τη γενναία μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Η εμβληματική δικαστής άφησε πίσω ως παρακαταθήκη τους αγώνες που έδωσε για χρόνια για τα δικαιώματα των γυναικών και των φιλελεύθερων αξιών.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατος της 87χρονης Γκίνσμπεργκ δεκάδες πολίτες άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο με σκοπό να απετίσουν φόρο τιμής στη γυναίκα - σύμβολο του δικαστικού σώματος των ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι από το βράδυ της Παρασκευής η αμερικανική σημαία στον Λευκό Οίκο είναι μεσίστια στη μνήμη της εμβληματικής δικαστή των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ ένα αυθόρμητο κύμα νέων αλλά και γηραιότερων ανθρώπων όλων των ηλικιών και φυλών συγκεντρώθηκαν στα σκαλιά του ιστορικού κτηρίου του Ανώτατου Δικαστηρίου που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Όλοι τους φορούσαν μάσκες προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού. Μάλιστα πολλοί εξ αυτών άρχισαν να τραγουδούν στίχους των τραγουδιών «Amazing Grace», «Imagine», «America the Beautiful». 

Μεσίστια η σημαία των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο (AP Photo/Alex Brandon)
Δεκάδες πολίτες έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο (AP Photo/Alex Brandon)
Λουλούδια στη μνήμη της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ (AP Photo/Alex Brandon)
Ένα κερί στη μνήμη της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ (AP Photo/Alex Brandon)

O πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, μετά την είδηση του θανάτου της, έκανε μια ανάρτηση στο Twitter, δημοσιεύοντας ένα κείμενο προς τιμήν της RBG. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ πάλεψε μέχρι το τέλος, κατά τη διάρκεια του καρκίνου, με ατέρμονη πίστη στη δημοκρατία μας και όσα αυτή πρεσβεύει. Έτσι θα τη θυμόμαστε», προσθέτοντας ότι ο ίδιος και η Μισέλ Ομπάμα θαυμάζουν βαθιά την κληρονομιά και το έργο που αφήνει πίσω της. 

T

«Υπηρέτησε τα υψηλότερα αμερικανικά ιδανικά, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και το νόμο. Η Ρουθ Μπάντερ Γκίνσμπουργκ μας υπερασπίστηκε όλους. Όπως είπα, ήταν μια αγαπημένη προσωπικότητα», είπε ο Τζο Μπάιντεν υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ.

Μπαράκ Ομπάμαανθρώπινα δικαιώματαΗΠΑΡουθ Μπέιντερ ΓκίνσμπεργκΑνώτατο Δικαστήριο