Κόσμος|28.09.2020 18:35

Ε.Ε.: Πιέσεις και... μασάζ στην Κύπρο για να μην μπλοκάρει τις κυρώσεις στη Λευκορωσία

Μαρία Ψαρά

Συνεχίζονται οι πιέσεις και το… μασάζ στην Κύπρο ενόψει της Συνόδου Κορυφής ώστε να μην μπλοκάρει τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας. Οι διπλωμάτες ψάχνουν τρόπο ώστε να περάσουν οι κυρώσεις, έστω και χωρίς την υποστήριξη της Κύπρου

Αναφέρουν ως παράδειγμα τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2019, όταν οι ηγέτες  συμφώνησαν σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση κλιματικά ουδέτερη ως το 2050. Η Πολωνία είχε διαφωνήσει. Τότε, στο επίσημο ανακοινωθέν είχε αναφερθεί ότι υπήρξε συμφωνία, αλλά η Πολωνία θα το… έβλεπε αργότερα. 

Ωστόσο τότε ήταν πολιτική δήλωση, ενώ τώρα μιλάμε για κυρώσεις, που αποτελεί νομοθετική πράξη. Οι διπλωμάτες ψάχνουν να λύσουν αυτόν το δύσκολο γρίφο. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι κυρώσεις που αναμένεται να επιβληθούν στη Λευκορωσία θα στρέφονται κατά προσώπων διευκολύνει το έργο τους, αφού νομοθετικό πλαίσιο ήδη υπάρχει. 

«Τώρα είναι πιο εύκολο», ανέφεραν στο ethnos.gr διπλωμάτες, αναφέροντας ότι η Κύπρος δε διαφωνεί με τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, απλώς θέλει κυρώσεις και σε βάρος της Τουρκίας.

Οι πιέσεις στην Κύπρο είναι μεγάλες, προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση. Ωστόσο, η ομοφωνία παραμένει η πρώτη επιλογή. Οπότε δεν αποκλείεται να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα που θα ικανοποιεί και τη Λευκωσία, ώστε να συναινέσει για κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας.

ΚύπροςκυρώσειςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΛευκορωσία