Κόσμος|09.10.2020 17:31

Κορονοϊός: Σε κατάσταση συναγερμού η Μαδρίτη - Διαμάχη για το lockdown

Newsroom

Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα, Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, σε κατάσταση συναγερμού την περιοχή της Μαδρίτης στην προσπάθεια να ανακόψει την αύξηση των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό. Ο υπουργός Υγείας, Σαλβαδόρ Ίγια, ανακοίνωσε την απόφαση αυτή μετά το τέλος μιας έκτακτης συνεδίασης του υπουργικού συμβουλίου που διήρκεσε δύο ώρες.

Μία ημέρα νωρίτερα δικαστήριο της Μαδρίτης απέρριψε τα μέτρα μερικού lockdown που έχουν επιβληθεί στην ισπανική πρωτεύουσα, διότι «πλήττουν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες». Επειτα από εντολή του υπουργείου Υγείας, οι αρχές της περιφέρειας της Μαδρίτης απαγόρευσαν από την περασμένη Παρασκευή και για δύο εβδομάδες στους κατοίκους να μετακινούνται χωρίς ζωτικής σημασίας λόγους.

Η επιβολή των μέτρων έφερε σε σφοδρή αντιπαράθεση την κεντρική κυβέρνηση με τις τοπικές αρχές, οι οποίες έχουν την αρμοδιότητα σε θέματα δημόσιας υγείας και προσέφυγαν στην δικαιοσύνη κατά της απαγόρευσης. Τα μέτρα του μερικού lockdown αφορούν τους κατοίκους της Μαδρίτης και εννέα ακόμη κοινοτήτων της περιφέρειας της ισπανικής πρωτεύουσας, οι οποίοι μπορούν να απομακρυνθούν από τα όρια του δήμου τους για να μεταβούν στην εργασία τους, στον γιατρό, σε δικαστήριο ή για να συνοδεύσουν τα παιδιά στο σχολείο. Οι πολίτες δεν είναι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους όπως συνέβη με την εφαρμογή του αυστηρού lockdown την άνοιξη, κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας Covid-19.

Στόχος των μέτρων είναι να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης για να μειωθεί η εκτόξευση των κρουσμάτων της νόσου στην περιοχή της Μαδρίτης, μίας από τις πλέον πληγείσες από την επιδημία πόλεις της Ευρώπης.

Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορονοϊού ξεπέρασε αυτήν την εβδομάδα τις 800.000 στην Ισπανία, όπου ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 32.000.

ΙσπανίαΚορονοϊόςΜαδρίτη