Κόσμος|14.10.2020 20:47

Εξι στους 10 Σκωτσέζους ζητούν νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία

Newsroom

Με ποσοστό 58% οι Σκωτσέζοι πολίτες δηλώνουν «ναι» στο σενάριο ανεξαρτησίας τους από τη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου, από το ινστιτούτο Ipsos Mori.

Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη μεταξύ 2-9 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.045 Σκωτσέζων, καταδεικνύει επίσης πως το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον τυγχάνει μιας «πολύ ισχυρής» στήριξης από τους πολίτες, με το 72% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως είναι ικανοποιημένο από τη διαχείρισή της επιδημίας του κορονοϊού.

«Εάν το SNP εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις τοπικές εκλογές του επόμενου έτους, η δημοσκόπησή μας καταδεικνύει πως θα υπάρξει μια σημαντική δημόσια πίεση, προκειμένου η κεντρική κυβέρνηση της Βρετανίας να μεταβιβάσει στο κοινοβούλιο της Σκωτίας τις αναγκαίες εξουσίες για να οργανώσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία», σχολίασε η Εμιλι Γκρέι, γενική διευθύντρια της Ipsos MORI Scotland.

Το Brexit άλλαξε τα δεδομένα

Είχε προηγηθεί το δημοψήφισμα του 2014, όταν οι Σκωτσέζοι είχαν ψηφίσει σε ποσοστό 55%, υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. O πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει αποκλείσει επανειλημμένως το ενδεχόμενο να επιτρέψει στη Σκωτία να οργανώσει ένα νέο δημοψήφισμα, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια ψήφο που δίνεται «μία φορά ανά γενιά». Την ίδια ώρα, η Νίκολα Στέρτζον επιζητεί δεύτερο δημοψήφισμα πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαΐου, υποστηρίζοντας πως το Brexit άλλαξε τα δεδομένα για τους Σκωτσέζους. Η βρετανική επαρχία είχε ψηφίσει μαζικά το 2016 κατά της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ανεξαρτησίαΣκωτίαBrexitΜεγάλη Βρετανίαδημοψήφισμα