Κόσμος|02.11.2020 12:16

Εκλογές ΗΠΑ: Πού θα κριθούν - Πότε θα ξέρουμε τα αποτελέσματα

Newsroom

Ελάχιστες ώρες έχουν απομείνει για την έναρξη των Αμερικανικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν έναντι του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Φυσικά, η εκλογές της Τρίτης δεν αφορά μόνο την κούρσα για τον Λευκό Οίκο καθώς οι Αμερικανοί πολίτες ψηφίζουν για την ανανέωση του Κογκρέσου.

Όπως όλα δείχνουν ο νικητής των αμερικανικών εκλογών θα κριθεί σε 10 πολιτείες κλειδιά, στις δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν θα επικρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Τζο Μπάιντεν. Οι συγκεκριμένες πολιτείες είναι: η Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, η Φλόριντα, η Αϊόβα και το Οχάιο, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την εκλογή του νυν αμερικανού προέδρου το 2016, αλλά και η Τζόρτζια, η Αριζόνα, η Βόρεια Καρολίνα και το Τέξας, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι σε θέση να κερδίσει.

Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών αναμένεται να ανακοινωθεί περίπου στις 11.00 το πρωί, ώρα Ελλάδας, καθώς οι τελευταίες κάλπες στην πολιτεία της Αλάσκας αναμένεται να κλείσουν γύρω στις 7.00 (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σε κάθε πολιτεία που οι κάλπες θα κλείνουν, ανακοινώνονται τα exit poll.

Οι εκλογές στο Κογκρέσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Εκτός από τον πρόεδρο της χώρας οι Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν για την ανανέωση του Κογκρέσου. Οι υποψήφιοι διεκδικούν τις έδρες 35 γερουσιαστών και 435 βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι δημοκρατικοί, διατηρούν αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων και σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό δεν θα αλλάξει. Μάλιστα, εάν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγεί πρόεδρος και οι δημοκρατικοί αποκτήσουν και τον έλεγχο της Γερουσίας, το κόμμα θα ελέγχει όλους τους μεγάλους μοχλούς της εξουσίας στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από την αρχή της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι διαδικασία της ψηφοφορίας

Οι αμερικανικές εκλογές, βάσει συντάγματος, διεξάγονται με έμμεση καθολική ψηφοφορία και βάσει ενός ιδιαίτερου μηχανισμού. Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για 538 μεγάλους εκλέκτορες, οι οποίοι με τη σειρά τους εκλέγουν τον πρόεδρο.

Για να κερδίσει τις εκλογές, ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει 270 μεγάλους εκλέκτορες. Σε κάθε πολιτεία, ο αριθμός των εκλεκτόρων υπολογίζεται προσθέτοντας τον αριθμό των βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων (ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό της πολιτείας) στον αριθμό των γερουσιαστών (δύο για κάθε πολιτεία).

Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου έχουν δικαίωμα ψήφου 230.000.000 Αμερικανοί πολίτες. Παρόλο που συνήθως οι αμερικανικές εκλογές χαρακτηρίζονται από σημαντική αποχή, αυτή τη φορά η συμμετοχή αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλη. 

Στις προεκλογικές εκστρατείες δαπανήθηκαν 6,6 δισ. δολάρια

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο μια μελέτη του Center for Responsive Politics, τα ποσά που συγκεντρώθηκαν και δαπανήθηκαν από τις ομάδες των προεκλογικών εκστρατειών έσπασαν κάθε ρεκόρ. Οι δύο υποψήφιοι έχουν δαπανήσει συνολικά 6,6 δισ. δολάρια, δηλαδή 2 δισ. απ’ όσα είχαν δοθεί στην εκλογική αναμέτρηση του 2016 ανάμεσα στη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πρώτη σε δαπάνες είναι η προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει κατακλύσει τις πολιτείες - κλειδιά με διαφημίσεις. Συνολικά περισσότερα από 14 δισ. δολάρια έχουν δαπανηθεί για το σύνολο των ψηφοφοριών της 3ης Νοεμβρίου, εκ των οποίων περισσότερα από 7 δισεκ. δολάρια για τις έδρες στο Κογκρέσο.

ΗΠΑεκλογές ΗΠΑΤζο ΜπάιντενΝτόναλντ Τραμπ