Κόσμος|10.11.2020 19:18

ΕΕ: Ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση πακέτου ανάκαμψης ύψους 1,8 τρισ. - Ορμπάν... επιτρέποντος

Μαρία Ψαρά

Οφέλη για τους πολίτες από σημαντικές ενισχύσεις σε εμβληματικά προγράμματα της ΕΕ για την υγεία, το πρόγραμμα «Ορίζων» (Έρευνα) και το Erasmus +, συμφωνία για δεσμευτικό χάρτη πορείας για την θέσπιση νέων πηγών εσόδων της ΕΕ, ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου στον έλεγχο της χρηματοδότησης της ανάκαμψης και ισχυρότερα μέτρα για τη βιοποικιλότητα και το φύλο.

Σε συμβιβασμό κατέληξαν οι διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίου και η Προεδρία του Συμβουλίου για τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-2027, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την ενεργοποίηση του πακέτου ανάκαμψης ύψους 1,8 τρισ. ευρώ.

Η συμφωνία, η οποία βρισκόταν σε διαπραγμάτευση επί τέσσερις μήνες περίπου, καθιστά σαφές ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να πάρουν χρήματα στην ΕΕ μόνο εάν τηρούν το κράτος Δικαίου -μια προϋπόθεση στην οποία έχουν αντιταχθεί η Πολωνία και η Ουγγαρία που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΕΕ για υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας.

Γι’ αυτό η… μάχη αναμένεται να μεταφερθεί τώρα στο Συμβούλιο, όπου επίσης πρέπει να εγκριθεί, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου.

Μετά την επιμονή των ευρωβουλευτών, η συμφωνία ανεβάζει τις δαπάνες της ΕΕ στον προϋπολογισμό στο 1,1 τρισ. ευρώ για την υγεία, την εκπαίδευση και την ασφάλεια, αυξημένες κατά 16 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αρχική συμφωνία των ηγετών της ΕΕ από τον Ιούλιο.  Καθιερώνει επίσης νέα, ειδικά έσοδα για τα ταμεία της ΕΕ, ώστε να μπορεί να αποπληρώσει τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ που σκοπεύει να δανειστεί για να βοηθήσει στην ανάκαμψη μετά την πανδημία COVID-19.

Το Ευρωκοινοβούλιο διασφάλισε ότι, στο πλαίσιο του «Next Generation EU», τα τρία θεσμικά όργανα θα συνεδριάζουν τακτικά για να αξιολογούν την χρήση των κονδυλίων που διατίθενται βάσει του Άρθρου 122. Οι δαπάνες θα πραγματοποιούνται με διαφάνεια και το Κοινοβούλιο, μαζί με το Συμβούλιο, θα ελέγχουν τυχόν αποκλίσεις από τα σχέδια που έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως.

Το Next Generation EU βασίζεται στο άρθρο 122 ΣΛΕΕ, το οποίο δεν προβλέπει ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι διαπραγματευτές του ΕΚ πέτυχαν επίσης συμφωνία για μια νέα διαδικασία, με την οποία καθιερώνεται «εποικοδομητικός διάλογος» μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου βάσει αξιολόγησης από την Επιτροπή, προκειμένου να συμφωνηθούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις κάθε προτεινόμενης νέας νομικής πράξης βάσει του άρθρου 122.

Θα εφαρμόζονται βελτιωμένες μεθοδολογίες παρακολούθησης του κλίματος και της βιοποικιλότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον το 30% του συνολικού ποσού του προϋπολογισμού της Ένωσης και οι δαπάνες του Next Generation EU θα στηρίξουν τους κλιματικούς στόχους, καθώς και να διασφαλιστεί ότι 7,5% των ετήσιων δαπανών θα πραγματοποιείται για τους στόχους βιοποικιλότητας από το 2024, το οποίο θα ανέλθει σε 10% από το 2026. Μια άλλη οριζόντια προτεραιότητα στο ΠΔΠ θα είναι η προώθηση της ισότητας των φύλων και της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου, η οποία θα συνοδεύεται από ενδελεχή αξιολόγηση των επιπτώσεων ανά φύλο και την παρακολούθηση των προγραμμάτων.

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΕυρωπαϊκό ΣυμβούλιοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο