Κόσμος|10.11.2020 20:56

Ανάλυση Μιχάλη Ιγνατίου: Ο Ερντογάν «πούλησε» τον Ντόναλντ Τραμπ

Μιχάλης Ιγνατίου

«Όσοι περίμεναν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ήταν ο τελευταίος των ξένων ηγετών που θα αναγνώριζε τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές θα έλεγα ότι την πάτησαν», σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv ο Μιχάλης Ιγνατίου. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Open από την Ουάσινγκτον «ο ισλαμιστής τούρκος ηγέτης απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι είναι άφιλος και ότι δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στα συμφέροντά του».

Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον νέο εκλεγμένο πρόεδρο, στο οποίο καταθέτει το περίγραμμα των σχέσεων, όπως αυτός επιθυμεί». Επιπλέον, ο ανταποκριτής του Open προέβλεψε ότι η σχέση ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο και τον αμερικανό ομόλογό του «θα έχει πολλά και άσχημα επεισόδια. Αν μελετήσει κανείς τις θέσεις τους ο κ. Μπάιντεν και ο κ. Ερντογάν δεν φαίνεται να συμφωνούν σε τίποτα». 

«Για τον εκλεγμένο πρόεδρο η σχέση του Ερντογάν με τη Ρωσία είναι κόκκινη γραμμή, καθώς πιστεύει ότι η Ρωσία είναι μια επικίνδυνη χώρα και επιπλέον οι άνθρωποί του Μπάιντεν θεωρούν ότι πίσω από τις κασέτες για τον γιο του, τις φωτογραφίες και τους ισχυρισμούς για τα ναρκωτικά βρίσκεται η Μόσχα», σημειώνει ο ανταποκριτής του Open από την αμερικανική πρωτεύουσα. 

Όσον αφορά την τουρκική πλευρά, όπως σημειώνει ο κ. Ιγνατίου, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί μια παλαιότερη δήλωση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μιλούσε ακόμα και για την απομάκρυνση του Τούρκου προέδρου και ενίσχυση άλλων δυνάμεων στη χώρα, για να αποδείξει «ότι υποτίθεται πως πίσω από το πραξικόπημα στη Τουρκία ήταν ο κ. Ομπάμα και ο κ. Μπάιντεν. Αυτό όμως που λέει ο κ. Μπάιντεν είναι ότι ο Ερντογάν πρέπει να νικηθεί στι εκλογές με δημοκρατικές διαδικασίες».

Ξεκινά η μάχη των δικαστηρίων ανάμεσα σε Τραμπ και Μπάιντεν

Όπως σημειώνει ο Μιχάλης Ιγνατίου στις ΗΠΑ «ξεκινά η μάχη των δικαστηρίων -τουλάχιστον αυτό λένε οι συνεργάτες του κ. Τραμπ- οι οποίοι υπόσχονται μάλιστα και παιχνίδι με μεγάλους και σοβαρούς πολιτικούς παίκτες. Με τα σημερινά δεδομένα, ο κ Τραμπ απορρίπτει κάθε σκέψη να αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Είναι πεπεισμένος ότι έγινε νοηθεία και ότι του έκλεψαν την προεδρία, οπότε τις επόμενες 71 ημέρες, μέχρι την ορκωμοσία του νέου προέδρου, η πολιτική ζωή της αμερικής -όπως λένε εδώ- θα μοιάζει με την κόλαση.

«Όπως σημειώνεται από σοβαρούς αξιωματούχους οι οποίοι ανησυχούν με την κατάσταση, όπως την διαμορφώνει ο σημερινός πρόεδρος, η μετάβαση στην προεδρία Μπάιντεν θα είναι μια μικρογραφία της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Δηλαδή σόκ και δέος», τονίζει ο Μιχάλης Ιγνατίου και προσθέτει, πως το αποκορύφωμα στα προβλήματα που θα δημιουργήσει ο Τραμπ θα είναι την ημέρα της ορκωμοσίας με τα βασικά ερωτήματα να είναι αν θα παραστεί εκεί.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Open «με εντολή του κ. Τραμπ δεν ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αλλαγή της εξουσίας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: πρόσκληση του νυν προέδρου στον (επόμενο) εκλεγμένο, του νυν αντιπροέδρου στην (επόμενη) εκλεγμένη, της νυν πρώτης κυρίας στην σύζυγο του κ. Μπάιντεν, της δεύτερης κυρίας στον σύζυγο της κυρίας Κάμαλα Χάρις. 

Πήγε διακοπές ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς 

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου «πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αποφάσισε να πάει διακοπές. Ο κ. Πενς πήρε το αεροπλάνο του αντιπροέδρου και πήγε στη Φλόριντα όπου θα κάνει διακοπές μέχρι το Σαββατοκύριακο. Φαίνεται ότι θα πάει και μόνος του χωρίς την δεύτερη κυρία».

«Ο κύριος Πένς δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα ούτε για την ήττα ούτε για την απόφαση του προέδρου Τραμπ να καταφύγει στα δικαστήρια. Λέγονται πάρα πολλά πράγματα, ιδιαίτερα από τους ανθρώπους του προεδρικού δικηγόρου κ. Τζουλιάνι, οι οποίοι υποννοούν ότι ο κ. Πενς δεν υποστηρίζει την απόφαση του προέδρου» όμως, όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του Open, «όπως συνέβη και με την πρώτη κυρία των ΗΠΑ και με τον γαμπρό του κ. Τραμπ, την Τετάρτη θα έχουμε ανακοίνωση του Μάικ Πενς ότι τον υποστηρίζει».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΗΠΑΝτόναλντ ΤραμπΤζο Μπάιντενεκλογές ΗΠΑ