Κόσμος|12.11.2020 22:22

Ανάλυση Μιχάλη Ιγνατίου: Πρακτικά αδύνατη η ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών στις ΗΠΑ

Μιχάλης Ιγνατίου

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μετεκλογικά παράδοξα συνεχίζονται: Ο Μπάιντεν στελεχώνει το επιτελείο του και ετοιμάζεται για τον Λευκό Οίκο, τον οποίο όμως ο Τραμπ αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open Μιχάλη Ιγνατίου, η ψυχολογική κατάσταση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι καλή και στην ουσία δεν κυβερνά τη χώρα. Την Πέμπτη στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) έχει μια σημαντική συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών, συνάντηση η οποία μπορεί να αποδειχθεί σημαντική αφού οι υπουργοί αυτοί έχουν την ευθύνη για τις κυρώσεις. Οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι και για την παράδοση στην ομάδα του εκλεγμένου προέδρου, αλλά δεν έχουν καμία εντολή να το πράξουν.

«Δυστυχώς ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει ότι του έκλεψαν τη νίκη και ότι έγινε νοθεία στις εκλογές. Πιστεύει ότι θα κερδίσει στα δικαστήρια, αλλά η διαδικασία είναι πολύπλοκη και αν κάποιος διαθέτει πραγματικά καλούς δικηγόρους μπορεί να ελπίζει. Οι πληροφορίες όμως συγκλίνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών, διότι η διαφορά έφτασε τις 5.200.000 ψήφους. Πρέπει να ντρέπεται ένας υποψήφιος να επιμένει και να επιμένει» ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Ο κ. Τραμπ έδωσε εντολή να μην γίνεται καμία ενημέρωση στον εκλεγμένο πρόεδρο και να του δοθούν να συγχαρητήρια τηλεγραφήματα των ηγετών και εμποδίζει τις μυστικές υπηρεσίες να ενημερώσουν τον Μπάιντεν. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open στη Ουάσιγκτον, ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν έκανε μια δήλωση αναφορικά με τον κορονοϊό και εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κλείσουν τη χώρα για 4-6 εβδομάδες μέχρι να δοθεί το εμβόλιο, καθώς όπως είπε η Αμερική οδηγείται στην «κόλαση του Covid» και υποφέρουμε όλοι από τη λεγόμενη «πανδημική κόπωση» για αυτό και εισηγείται να κλείσει η χώρα σε εθνικό επίπεδο.

εκλογές ΗΠΑΤζο ΜπάιντενΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ