Κόσμος|17.11.2020 15:54

Ντεμπούτο για την ένταξη της Τesla στο δείκτη S&P 500

Newsroom

Σε τροχιά απόλυτης επιτυχίας εισάγεται η εταιρεία Tesla, μετά την ανακοίνωση της ένταξης της μετοχής της στο δείκτη S&P 500. Πρόκειται για μία από τις κυριότερες στοχεύσεις του ιδιοκτήτη Elon Musk, παρά την απογοήτευση που κυριάρχησε μεταξύ των επενδυτών από την επανεξισορρόπηση του S&P 500 που τελέστηκε κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Tesla με έδρα την Καλιφόρνια, θα γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία που εντάχθηκε ποτέ στον αντίστοιχο δείκτη. Ενα από τα μεγαλύτερα οφέλη που προκύπτουν συνεπώς για την Tesla είναι ότι οι διαχειριστές funds θα αναγκαστούν να αγοράσουν μετοχές της Tesla.

Η Tesla σε αριθμούς 

Πιο αναλυτικά, η Tesla πρόκειται να εισέλθει στο S&P 500 στις 21 Δεκεμβρίου του 2020, μετά από μήνες κερδοσκοπίας, παρά την γενικευμένη κρίση και πάγωμα αγοράς που έχει επέλθει παγκοσμίως λόγω κορονοϊού. 

Η εταιρεία αυτοκινήτων θα αποτελέσει την μεγαλύτερη νεοεισερχόμενη εταιρεία στον εν λόγω αμερικανικό δείκτη, με συνολική χρηματιστηριακή αξία άνω των 400 δισ. δολαρίων. 

Η εταιρεία σημειώνει πέντε συνεχή τρίμηνα κερδοφορίας, επιτρέποντάς της να πληροί τα κριτήρια αποδοχής στον δείκτη, αν και η εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων Tesla κατέγραφε αρνητικό χαμηλό σε απώλειες για μεγάλο μέρος της ιστορίας της. Η ένταξη της Tesla στο S&P 500, επιτρέπει στα κεφάλαια που παρακολουθούν το δείκτη να επενδύσουν αυτόματα στηνTesla. Εκπρόσωπος της S&P Dow Jones Indices αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «θα είναι μία από τις μεγαλύτερες προσθήκες στο S&P 500 την τελευταία δεκαετία και κατά συνέπεια, θα δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές χρηματοδότησης στην ιστορία του S&P 500».

Το «πνευματικό τέκνο» του Elon Musk κατάφερε να αναρριχηθεί στη λίστα των αυτοκινητοβιομηχανιών σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά το ότι η παραγωγή της είναι αρκετά χαμηλότερη από την παραγωγή των ανταγωνιστών της, όπως ηToyota, η VW και η General Motors. Ταυτόχρονα, η Tesla αναμένει να παραδώσει μέχρι τα τέλη του 2020 στην αγορά έως και 500.000 οχήματα, σε σύγκριση με την ετήσια παραγωγή της Toyota, που για του λόγου το αληθές, αναμένεται να αγγίξει περίπου τα 10 εκατομμύρια. 

Πατάει γκάζι... η μετοχή 

Η μετοχή της Tesla σημείωσε άνοδο σχεδόν 15% κατά την ημέρα της Δευτέρας, αμέσως μετά δηλαδή την ολοκλήρωση των συναλλαγών, ενώ είναι πολύ πιθανό, παρόμοια ανοδική τάση να συνεχιστεί.  Η τιμή της μετοχής της μειώθηκε κατά 3,1% τις τελευταίες πέντε ημέρες και 7,2% τις τελευταίες 30 ημέρες. Χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο όγκος συναλλαγών της εταιρείας, ήταν κατά 8% κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ημερών.

Η μετοχή της Tesla διαπραγματεύεται 184 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της ανά μετοχή. Tα στελέχη κατέχουν μερίδιο 20% στην εταιρεία και κατά τους τελευταίους έξι μήνες, έχουν μειώσει το μερίδιό τους, κατά λιγότερο από 0,1%. Κοιτάζοντας το ιστορικό των μετοχών, είναι πολύ πιθανό η μετοχή της εταιρείας να διπλασιαστεί πριν από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

TeslaElon Muskαυτοκινητοβιομηχανία