Κόσμος|18.11.2020 00:08

Σενάριο-εφιάλτης: Κίνδυνος για το 30% όσων είναι άνω των 60 στη Γερμανία

Newsroom

Σε μια δραματική προειδοποίηση προχώρησε την Τρίτη 17 Νοεμβρίου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά με την επικινδυνότητα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Όπως μετέφερε ο ανταποκριτής του Open από το Βερολίνο Παντελής Βαλασόπουλος, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι πάνω από το 30% του πληθυσμού της Γερμανίας ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου και κινδυνεύει να πεθάνει αν νοσήσει από κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή. Το 30% του πληθυσμού της Γερμανίας είναι υψηλού κινδύνου αφού είναι άνω των 60 χρόνων, χωρίς να υπολογίσουμε τα άτομα με χρόνιες ασθένειες». Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, ότι «μπορεί να μολυνθεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι επικίνδυνο στο τέλος να καταλήξει».

Σύμφωνα με τον Παντελή Βαλασόπουλο, παρά τις  προειδοποιήσεις της, η Άνγκελα Μέρκελ δεν κατάφερε να τιθασεύσει τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, καθώς δεν πάρθηκαν νέα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού στη χώρα.  Η σύνοδος αναβλήθηκε, με αποτέλεσμα ο γερμανικός Τύπος να αναφέρει ότι «η κατάσταση έχει  ξεφύγει από τα χέρια της καγκελαρίου, τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν».

Παρόλα αυτά, την Τρίτη ανακοινώθηκαν τα 6 κέντρα μαζικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με τη Γερμανίδα υπουργό Υγείας, δεν αποκλείεται οι εμβολιασμοί να αρχίσουν στη χώρα ακόμα και μέσα στον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το πλάνο της γερμανικής κυβέρνησης, πρώτα το  Βερολίνο θα πάρει 400.000 εμβόλια, ενώ πρώτοι θα εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 70 ετών. 

Συγκλονιστικές μαρτυρίες γιατρών στις ΜΕΘ

Στην Ελλάδα, όπως και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, τα φώτα στρέφονται στους υγειονομικούς που παραμένουν με αυτοθυσία στην πρώτη γραμμή. Για τη νέα μάχη που δίνουν, μίλησαν στο OPEN γιατροί, νοσηλευτές αλλά και διασώστες του ΕΚΑΒ.

«Έπεσα πάνω από τον άρρωστο για να τον βοηθήσω. Εκείνη τη στιγμή άρχισε να βήχει πάνω μου. Κι ένιωσα τον εαυτό μου να λέει σε μένα αυτή τη στιγμή κολλάω κορονοϊό», περιέγραψε η Παναγιώτα Παπαζαφειρίου, νευρολόγος στο ΑΧΕΠΑ. «Απλά συνέχιζα να εξετάζω» προσθέτει η ίδια και όπως είπε, αν και οι γιατροί είναι στα όρια της εξάντλησης συνεχίζουν τον πόλεμο με τον ιό. «Κάποια στιγμή επέρχεται η σωματική κόπωση, την οποία όπως ο μαραθωνοδρόμος όταν τρέχει σταματάει να πονάει το μυικό του, απλά συνεχίζει να τρέχει», περιγράφει.

«Υπάρχει φόνος, υπάρχει αγωνία για την έκβαση», είπε η νοσηλεύτρια Γεωργία Χόνδρου, προσθέτοντας ότι πολλοί είναι όσοι δεν αποδέχονται ότι θα νοσηλευτούν χωρίς να μπορούν να τους βλέπουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και οι νοσηλευτές γίνονται οι «ενδιάμεσοι» ώστε οι ασθενείς να πάρουν σταγόνες κουράγιο για να συνεχίσουν. «Η αγωνία είναι ζωγραφισμένοι στα πρόσωπά τους», αναφέρει ο Νικόλαος Γκουρτσάς, διασώστης στο ΕΚΑΒ. «Είναι καλυμμένα από τη μάσκα τα πρόσωπά τους, αλλά τα μάτια τους φαίνονται. Εμείς πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από αυτό για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε», πρόσθεσε.

«Ο κόσμος παίρνει τηλέφωνο, παρακαλάει, κλαίνε... Μας έχουν πάρει ασθενείς μέσα από νοσοκομείο και λέει σας παρακαλώ: Βρέστε κάποιον να φέρει μια φιάλη οξυγόνου - δεν μπορώ να αναπνεύσω, θα σκάσω», είπε ο Γιώργος Κοντός, εργαζόμενος στο ΕΚΑΒ. «Ήταν τα τρία παιδιά που θέλαν να αγκαλιάσουν τη μάνα τους να την αποχαιρετήσουν που δεν ήξεραν αν θα ήταν η τελευταία φορά - δεν μπορούσαν να το κάνουν».

Ο φόβος των ασθενών μπροστά στο άγνωστο

Πρώην ασθενείς με κορονοϊό μίλησαν στο Open TV για τον φόβο και τη μοναξιά απέναντι στον εφιαλτικό ιό. Όσοι νόσησαν μιλούν για μια μάχη σκληρή και μοναχική. Δεν είναι μόνο τα εξαντλητικά συμπτώματα της νόσου, είναι και το βάρος της απόλυτης απομόνωσης που αυτός επιβάλει. 

«Κάθε ημέρα που ξυπνούσα έλεγα, δόξα τω Θεώ, μπορεί να τη γλιτώσω και σήμερα. Είμαι πάρα πολύ φορτισμένη με αυτό που πέρασα. Την πρώτη εβδομάδα νοσηλείας μου ένιωθα καλά χωρίς πυρετό, αλλά σε μία ημέρα υποτροπίασα. Εκαναν τιτάνιες προσπάθειες οι γιατροί» είπε η κυρία Συραϊνα Κούτρα.

Η κυρία Ανθή Γιαγκούλη, που με τη σειρά της νοσηλεύτηκε περιέγραψε τα συμπτώματά της. «Ενιωθα ότι μου έριχναν καυτό νερό από το στόμα και με έκαιγε παντού σε όλα μου τα σωθικά. Εγώ δεν είχα υποκείμενα νοσήματα».

Τέλος ο κ. Νίκος πέρασε δύσκολες ημέρες όταν η σύζυγός του νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ: «Μιλούσαμε λαθραία με το κινητό. Προσπάθησα να μπω αλλά με έδιωξαν».

Άγκελα ΜέρκελΓερμανίαεμβόλιοΚορονοϊός