Κόσμος|19.11.2020 22:14

Μιχάλης Ιγνατίου: Ο Τραμπ δεν αποδέχεται την ήττα του και μιλά για νοθεία στις εκλογές

Μιχάλης Ιγνατίου

Μπορεί να έχει περάσει σχεδόν μισός μήνας από τις εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά η χώρα φαίνεται ακόμη μετέωρη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι νεκροί του κορoνοϊού ξεπέρασαν τις 250.000 και ενώ ο Τραμπ επιμένει να δηλώνει νικητής των εκλογών, συνεργάτες του, φαίνεται σύμφωνα με αμερικανικά μέσα πως έχουν ήδη ρίξει γέφυρες με το επιτελείο του επόμενου προέδρου. Η συμπεριφορά του Τραμπ άλλωστε συσπειρώνει εναντίον του ακόμη και τους γερουσιαστές της χώρας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, ο δικηγόρος του Τραμπ υποστηρίζει ότι έγινε εκλογική απάτη στην πολιτεία της Πενσιλβάνια. Επανέλαβε πολλές φορές ότι πρόκειται για απάτη, δήλωσε ότι χιλιάδες επιστολικές ψήφοι δεν έχει διαπιστωθεί αν είναι γνήσιες και ισχυρίστηκε ότι σε 15.000 Ρεπουμπλικάνους δεν τους επέτρεψαν να ψηφίσουν, ενώ είπε ότι πιστεύουν ότι έγινε νοθεία και σε άλλες πολιτείες όπως η Ατλάντα, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Στο μήνυμά του ο Τραμπ έκανε λόγο για μια σημαντική συνέντευξη Τύπου από δικηγόρους, που θα δειξουν έναν πολύ σαφή δρόμο προς την νίκη του. Οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο αμφισβητούν την νίκη του Τζο Μπάιντεν, αλλά ισχυρίζονται ότι οι Δημοκρατικοί συμμετείχαν σε εκλογική απάτη. 

Ο Τραμπ μέσω Twitter ισχυρίζεται ότι στην Πενσιλβάνια βρέθηκαν ότι ψήφισαν 20.000 πολίτες ενώ έχουν πεθάνει, ενώ ισχυρίστηκε ότι πολλές χιλιάδες πολιτών σε όλη τη χώρα έκαναν το ίδιο. Οι ισχυρισμοί αυτοί αντιμετωπίζονται με ειρωνεία από τους Δημοκρατικούς. Ο επι κεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία συμβουλεύει τον Τραμπ να αποδεχτεί την ήττα του και να αφήσει τη χώρα να προχωρήσει.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, στο στρατόπεδο του Τζο Μπάιντεν φοβούνται ότι ο θυμός του Τραμπ για την ήττα είναι τόσο μεγάλος που δεν θα έχει πρόβλημα ακόμη και να κηρύξει πόλεμο, ενώ τους ανησυχεί και η εμμονή του προέδρου τις τελευταίες μέρες με το Ιράν. Το γεγονός ότι την πρώτη φορά τον σταμάτησε ο Μάικ Πομπέο, δεν σημαίνει ότι θα επαναληφθεί. Διεξάγεται η συζήτηση για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ και όλη η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή και την ηγεσία διαφωνούν με αυτήν. Σε όλα αυτά προστίθεται το πρόβλημα της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ κυκλοφορούν πολλές φήμες για την ανάγκη να κλείσει η χώρα. «Επικρατεί χάος. Ο πρόεδρος δεν κυβερνά και ουδείς είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις» σημειώνει ο Μιχάλης Ιγνατίου.

νοθείαεκλογές ΗΠΑΝτόναλντ ΤραμπΤζο ΜπάιντενΡεπουμπλικάνοι