Κόσμος|10.12.2020 23:59

Κορονοϊός: Αναπόφευκτο ένα σκληρότερο lockdown στη Γερμανία - Η απειλή δεύτερης ύφεσης

Newsroom

Οι αριθμοί των κρουσμάτων κορονοϊού των τελευταίων ημερών στην Γερμανία είναι ανησυχητικοί και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο σκληρό lockdown δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) Λόταρ Βίλερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Οι αριθμοί των κρουσμάτων κορονοϊού των τελευταίων ημερών είναι ανησυχητικοί. Το μερικό lockdown το οποίο ισχύει από τις αρχές Νοεμβρίου δεν αρκεί για την καταπολέμηση του κορονοϊού και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το σκληρό lockdown για την επιτυχή αναχαίτησή του. Οι επαφές του πληθυσμού θα πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 60%. Ο τρέχων περιορισμός κατά 40% είναι πολύ μικρός. Δεν υπάρχει ούτε και στην Γερμανία κάποια καλή εναλλακτική λύση από την λήψη αυστηρότερων μέτρων», είπε ότι σε συνέντευξη τύπου σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της RKI εκτιμά ότι μέχρι τώρα λιγότερο από το 10% των Γερμανών έχει ήδη μολυνθεί από τον κορονοϊό. Θετικό ήταν περίπου το 1,5%, αλλά φυσικά υπάρχει και ένας άγνωστος αριθμός κρουσμάτων, διότι δεν έχουν κάνει όλοι οι πολίτες το διαγνωστικό τεστ. Επίσης, υπάρχουν περίπου διπλάσια κρούσματα σε οίκους ευγηρίας σε σύγκριση με την άνοιξη. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να περιορισθεί η εξάπλωση του ιού μειώνοντας τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων. Με ένα σκληρό lockdown, η Ιρλανδία και το Βέλγιο μείωσαν επιτυχώς τις επαφές κατά περισσότερο από 60% και έτσι μείωσαν και τις λοιμώξεις», τόνισε.

Η Γερμανία απειλείται με δεύτερη ύφεση σε περίπτωση νέων μέτρων

Ο πρόεδρος των Γερμανών «Σοφών» της οικονομίας Λαρς Φελντ εκτιμά ότι θα υπάρξει μια νέα οικονομική ύφεση σε περίπτωση αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Εν τούτοις προέχει η υγεία.

«Σε περίπτωση ενός εθνικού σκληρού lockdown επαπειλείται μια δεύτερη ύφεση. Αυτό φυσικά θα είχε επίσης συνέπειες στην περαιτέρω εξέλιξη της οικονομίας το 2021. Ωστόσο, ίσως είναι απαραίτητο ένα σκληρό lockdown, αφού πρέπει να σταματήσουμε τη δυναμική της μόλυνσης. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός στόχος», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Mannheimer Morgen».

Για τον Φελντ δεν υφίσταται σύγκρουση μεταξύ υγείας και οικονομίας. «Το πρόβλημα για την οικονομία δεν είναι τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κορονοιού, αλλά είναι η ίδια η πανδημία. Η οικονομία θα πάει μια χαρά και πάλι όταν θέσουμε την πανδημία υπό έλεγχο», όπως τόνισε.

lockdownύφεσηΓερμανίαΚορονοϊός