Κόσμος|29.12.2020 12:36

Brexit: Η ΕΕ ενέκρινε ομόφωνα την προσωρινή εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας

Μαρία Ψαρά

Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν ομόφωνα μια προσωρινή εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ - Μεγάλης Βρετανίας, στο πλαίσιο του Brexit. Για να επισημοποιηθεί η απόφαση, βρίσκεται σε εξέλιξη μια γραπτή διαδικασία με προθεσμία για τις κυβερνήσεις να δηλώσουν τη συγκατάθεσή τους στις 4 μ.μ. σήμερα, ώρα Ελλάδας. Χώρες της ΕΕ, όπως η Σουηδία, πρέπει να πάρουν έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβούλια, ωστόσο στα περισσότερα κράτη - μέλη μια κυβερνητική απόφαση είναι αρκετή για τώρα.

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ πραγματοποίησαν τηλεφωνική κλήση. Ο Πρόεδρος Μισέλ είπε ότι συζήτησαν τη «δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία», προσθέτοντας ότι πρέπει ακόμη να επικυρωθεί και να προτείνει και τα δύο μέρη να προχωρήσουν «ως σύμμαχοι που μοιράζονται κοινές αξίες». Ο Τζόνσον, εν τω μεταξύ, είπε ότι χαιρέτισε τη σημασία της συμφωνίας «μεταξύ κυρίαρχων ίσων πλευρών».

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συγκληθεί την Τετάρτη για να ψηφίσει τη συμφωνία. Είναι πολύ πιθανό να περάσει - οι βουλευτές είτε πέρασαν τις τελευταίες μέρες διαβάζοντας τις 1.200 σελίδες συν της συμφωνίας είτε απλώς εμπιστεύονται την κυβέρνηση ότι θα είναι καλή. Ο Τζόνσον ανέφερε σε tweet του ότι η επικύρωση είναι «τυπική» διαδικασία.

Απαιτείται επίσης η συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επικύρωση, αλλά οι ευρωβουλευτές επέδειξαν μεγαλύτερη απροθυμία από τους Βρετανούς συναδέλφους τους να πιστεύουν ότι η συμφωνία είναι καλή, όσο στενά και αν είχαν παρακολουθήσει την εξέλιξη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Θα αφιερώσουν τώρα το χρόνο τους για να μελετήσουν, να αξιολογήσουν, να ελέγξουν και να συζητήσουν την ΕΕ-Ηνωμένο Βασίλειο. συμφωνία - και ενδεχομένως απαιτούν κάποιες αλλαγές.

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, είδε τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων των ευρωβουλευτών τη Δευτέρα. «Ο διάλογος συνεχίζεται», είπε ο Μπαρνιέ, μιλώντας για «γόνιμη ανταλλαγή» με τη Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου και την ομάδα συντονισμού του Brexit και ευχαριστώντας τους ευρωβουλευτές για την «εμπιστοσύνη και στήριξή τους σε αυτήν την έκτακτη διαπραγμάτευση».

Το Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη συζητήσει πότε θα ψηφίσει για τη συμφωνία. Μια επιλογή, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της Δευτέρας, είναι η σύγκληση έκτακτης ολομέλειας στις 23 Φεβρουαρίου. Μια άλλη επιλογή θα ήταν η παράταση της προσωρινής αίτησης και η ψηφοφορία για τον Μάρτιο - αναμένεται απόφαση στις αρχές του νέου έτους. Πάντως, ανεξάρτητα από τη διάθεση να συζητήσουν επί της ουσίας τη συμφωνία αποκτώντας ρόλο, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να την εγκρίνουν τελικά.

Ευρωπαϊκή ΈνωσηBrexitΜεγάλη Βρετανίαεμπορική συμφωνία