Κόσμος|07.01.2021 18:54

Ρωσία: «Σιγή ιχθύος» από τον Πούτιν μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο

Θανάσης Αυγερινός

Χριστούγεννα σήμερα στη Μόσχα, που δεν «σπάει» την αργία και δεν χαλάει τη ζαχαρένια της με επίσημες δηλώσεις. Ο Πούτιν ρωτήθηκε για τα δεινά που συμβαίνουν στον κόσμο, όταν είχαν ξεκινήσει οι ταραχές στην Ουάσιγκτον, αλλά απέφυγε πλην των χριστουγεννιάτικων ευχών να πει το παραμικρό, όπως άλλωστε πράττει ως τώρα και το Κρεμλίνο, επωφελούμενο από την αργία.

Τα μόνα επίσημα σχόλια μέχρι στιγμής από την εκπρόσωπο του του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αναφέρονται σε «εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ». Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε ότι «το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι αρχαϊκό και δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δημοκρατικά πρότυπα, δημιουργώντας δυνατότητες για πολυάριθμες παραβιάσεις, ενώ τα αμερικανικά ΜΜΕ έχουν καταστεί εργαλείο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό η αιτία του διχασμού της κοινωνίας, που παρατηρείται τώρα στις ΗΠΑ» ενώ καταλήγοντας είπε «ευχόμαστε στον φιλικό αμερικανικό λαό με αξιοπρέπεια να ξεπεράσει αυτή τη δραματική στιγμή της ιστορίας του».

Νωρίτερα η Ζαχάροβα είχε αναδημοσιεύσει σχόλιο της πασίγνωστης Αμερικανίδας δημοσιογράφου Τζιλ Ντόχερτι, για πολλά χρόνια ανταποκρίτριας του CNN στη Μόσχα, που έγραψε ότι στο εξής οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν πλέον να λένε στον κόσμο ότι είναι πρότυπο Δημοκρατίας.

Στο ίδιο κλίμα, αλλά με αυστηρότερους χαρακτηρισμούς, κινήθηκε και ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Βιατσεσλάφ Βολόντιν: «είναι ολοφάνερο ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση. Μετά τα γεγονότα, που προκλήθηκαν από τις προεδρικές εκλογές είναι να παράλογο να την επικαλείται κανείς ως υπόδειγμα δημοκρατίας». Μάλιστα κάλεσε ότι δεν απέχει πλέον η επανεξέταση των κριτηρίων, που προωθούν οι ΗΠΑ, εξάγοντας σε όλον τον κόσμο την δική τους προσέγγιση για τη δημοκρατία και τα κομματικά-πολιτικά συστήματα και εκτίμησε ότι όσοι στη Ρωσία συνηθίζουν να επικαλούνται το αμερικανικό πρότυπο, «θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν τις απόψεις τους».

εισβολή στο ΚαπιτώλιοΒλαντίμιρ ΠούτινΗΠΑΡωσίαΚρεμλίνοΚαπιτώλιο