Κόσμος|08.01.2021 16:57

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Africa Report ότι η επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη τον Ιανουάριο του 2020 βοήθησε στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η παρέμβαση της Τουρκίας συνέβαλε στην ενθάρρυνση μιας «πολιτικής λύσης υπό την ηγεσία της λιβυκής κυβέρνησης».

Όταν ρωτήθηκε αν η παρουσία Ρώσων και Τούρκων μισθοφόρων ήταν επιβλαβής για τη Λιβύη, είπε ότι «το πρόβλημα των μισθοφόρων απαιτεί μια ολική προσέγγιση». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης υπέγραψε μία συμφωνία με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η συμφωνία δίνει στην Τουρκία τη δυνατότητα να διεκδικήσει αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Λιβύης, Κύπρου, Τουρκίας και Ελλάδας. Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνομιλήσει με όλες τις παράκτιες χώρες με τις οποίες έχουμε διπλωματικές σχέσεις, αλλά η Ελλάδα δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας. Ούτε οι Ελληνοκύπριοι με τους Τουρκοκύπριους», δήλωσε. Εποικοδομητική η στάση της Ισπανίας σε ζητήματα με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε άρθρο του στην ισπανική εφημερίδα ‘La Razon’, ανέφερε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να αναπτύσσει μια «θετική ατζέντα» με την ΕΕ, καθώς και να διατηρεί τον διάλογο και τη διπλωματία.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως «έχουμε παρατηρήσει πρόσφατα με ικανοποίηση ότι η Ισπανία ακολουθεί μια εποικοδομητική στάση και δίνει έμφαση στο διάλογο και τη συνεργασία εντός της ΕΕ σχετικά με τα προβλήματα που είχαμε με ορισμένα κράτη-μέλη για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων μας στην ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των T/K».

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκίαΛιβύη