Κόσμος|11.01.2021 13:12

Κύπρος: Ψάχνει εμβόλια και εκτός Κομισιόν - Ζήτησε βοήθεια από Ισραήλ

Newsroom

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες η είδηση ότι και η Κύπρος προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια, ζητώντας βοήθεια από το Ισραήλ. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το δημοσίευμα του Politico που θέλει τη Γερμανία να έχει «παραβιάσει» τη γραμμή της Κομισιόν για την απόκτηση εμβολίων και να έχει συνάψει διμερή συμφωνίες με τις εταιρείες, ώστε να εξασφαλίσει περισσότερα σκευάσματα.

Όπως αναφέρει ο «Πολίτης Κύπρου», την είδηση αποκάλυψε ο ίδιος ο Κύπριος πρόεδρος, μιλώντας στην εφημερίδα. Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σχετικά με πρόθεση της Κύπρου να προμηθευτεί ποσότητες εμβολίου από το Ισραήλ, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι επικοινώνησε ήδη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, μεταφέροντάς του σχετικό αίτημα. Όπως είπε ο κύπριος Πρόεδρος, ο ισραηλινός Πρωθυπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει εντός των επόμενων ημερών. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι θα πρόκειται για εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ και απάντησε αρνητικά σε ερώτηση για το εάν μια τέτοια ενέργεια συνιστά διάσπαση της κοινής ευρωπαϊκής γραμμής για τους εμβολιασμούς.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε επίπεδο ΕΕ, εκφράζοντας τη θέση πως «η ΕΕ λειτούργησε πολύ αργά σε επίπεδο λήψης απόφασης». Ταυτόχρονα, ο κύπριος Πρόεδρος σημείωσε πως «αν μπορεί κάτι να χρεωθεί στην ΕΕ, είναι το ότι δόθηκε μεγάλο βάρος στο εμβόλιο της Οξφόρδης, της AstraZeneca».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη Γερμανία

Αντιπαράθεση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του Politico, το οποίο αναφέρει ότι η Γερμανία παραβίασε τη συμφωνία της Κομισιόν για την αγορά του εμβολίου κατά του κορονοϊού από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech. Συγκεκριμένα το Politico ανέφερε ότι η Γερμανία, θα λάβει 30 εκατ. περισσότερες δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού απ’ όσες προέβλεπε η αρχική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας, Hanno Kautz, επιβεβαίωσε ότι «θα λάβουμε περίπου 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου από την BioNTech, λόγω των ευρωπαϊκών συμβολαίων και 30 εκατ. δόσεις από διμερείς συμφωνίες. Συνολικά, δηλαδή, 90 εκατ. δόσεις τον χρόνο. Αυτό είναι κάτι που καταφέραμε ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν κατηγορείται ότι κάνει τα «στραβά μάτια» για τη συγκεκριμένη μυστική συμφωνία της Γερμανίας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε για το γεγονός: «Κανένα κράτος μέλος σε αυτή τη νομικά δεσμευτική βάση δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα».

Παράλληλα το Politico υποστήριξε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, θα πάρουν λιγότερες δόσεις εμβολίου από τη Moderna κάτι που εκμεταλλεύεται η Γερμανία, λαμβάνοντας τα μερίδια αυτά. «Επιπλέον, θα λάβουμε 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας».

«Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει επιπλέον αγορά 30 εκατ. εμβολίων των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού από από τη Γερμανία, αλλά προοπτική για αγορά σε τουλάχιστον έναν χρόνο», όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Open TV από το Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος. Το γερμανικό υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι εάν αυτή η αγορά πραγματοποιηθεί, αυτό θα γίνει όταν όλες οι χώρες της Ε.Ε έχουν πάρει όλα τα εμβόλια που τους αναλογούν. «Όταν όλοι πάρουν τα εμβόλια που τους αναλογούν τότε η Γερμανία θα μπορεί να εφαρμόσει το δικαίωμά της να πάρει αυτά τα 30», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον Παντελή Βαλασόπουλο.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Υγείας, το γερμανικό κράτος έχει χρηματοδοτήσει την έρευνα του εμβολίου και μπορεί να πάρει αυτές τις παραπάνω δόσεις εμβολίου σε έναν τουλάχιστον χρόνο από τώρα. Μάλιστα ο Παντελής Βαλασόπουλος αναφέρει ότι αυτά τα εμβόλια πιθανότατα δεν θα τα χρειαστεί η Γερμανία καθώς μέχρι το 2022 θα έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός της χώρας. Την ίδια ώρα οι αντίπαλοι της Άνγκελα Μέρκελ κατηγορούν την Καγκελάριο ότι έβαλε μπροστά το συμφέρον της ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι των Γερμανών πολιτών. 

εμβόλιοΙσραήλΚύπροςΚορονοϊός