Κόσμος|02.02.2021 14:54

Τουρκία: Φτώχεια και εξαθλιωμένη οικονομία - Η ατζέντα για το 2021

Μαρία Ζαχαράκη

Σε «σημαία» της αντιπολίτευσης στην Τουρκία έχει αναχθεί πλέον η φτώχεια και η εξαθλιωμένη οικονομία, προκειμένου να «χτυπήσει» πολιτικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κάθε μέρα, πολιτικοί από κάθε κόμμα και ΜΜΕ, που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, προβάλλουν ειδήσεις και ρεπορτάζ φτώχειας και εξαθλίωσης του τουρκικού λαού, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση αποποιείται οποιαδήποτε… οικονομική «ασχήμια» και ανέχεια στη χώρα ή απορρίπτει τις καταγγελίες περί φτώχειας και ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών πρώτης ανάγκης, μοιράζοντας τσάγια του κεφιού και οργανώνοντας ομιλίες με λαϊκή μουσική, για να εγείρει συναισθήματα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας. Ή το ακόμη πιο αντι-επικοινωνιακό… ρίχνει λεφτά σε ημέτερους εργολάβους σε δύο νέα θερινά «παλάτια» που κατασκευάζονται για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαρμαρίδα και το Βαν.

Διαβάστε ακόμα: Τουρκία για Κυπριακό: Απαράδεκτη η επιμονή του ΟΗΕ στην λύση της ομοσπονδίας

Το 2013, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Τουρκίας ήταν στα 12.600 $, αλλά το 2021 ανέρχεται στα 9.100$. Η εντυπωσιακή αρχή του 21ου αιώνα στην Τουρκία, μοιάζει τώρα με μια διογκωμένη φούσκα.

Η ανεργία στο 40%

Οι επίσημες στατιστικές της κυβέρνησης δείχνουν ότι το 2019, 17 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία ζούσαν ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ σύμφωνα με ανεξάρτητες μελέτες, το ανεπίσημο ποσοστό ανεργίας φτάνει το 40%, παρά τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ένα μόλις 13%. Σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με δεκάδες νοικοκυρές, μια γυναίκα είπε ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει τρόφιμα στην αγορά και πρέπει να μαζεύει τα λαχανικά που πετιούνται έξω από τους κάδους των σουπερμάρκετ.

Πρωταθλητές αυξήσεων: Αυγά, λάδι, τυρί

Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, για άλλη μια φορά η εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Σοζτζού», με τίτλος «Πρωταθλητές αύξησης τιμών» καταγγέλλει την άνοδο σε πολλά είδη τροφίμων. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ερκάν Αϊντίν, έδωσε μέσα στο τουρκικό κοινοβούλιο σοκαριστικά παραδείγματα αυξήσεων των τιμών των τροφίμων. «Πρωταθλητές στις αυξήσεις τα αυγά, το λάδι και το τυρί. Κατά 82% αύξηση στην τιμή των αυγών, κατά 52% το λάδι, κατά 40% το τυρί. Τα ζυμαρικά αποτελεί το βασικό φαγητό των φτωχών. Πριν από ένα χρόνο, ένα πακέτο ζυμαρικών στην αγορά ήταν 1 λίρα και 20 γρόσια. Σήμερα, 3 λίρες και 60 γρόσια. Όταν μια οικογένεια 4 ατόμων τρώει μόνο ζυμαρικά, το ένα τρίτο του προϋπολογισμού τους πηγαίνει στα μακαρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος βουλευτής του CHP.

Έρευνα: Η κυβέρνηση απέτυχε

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ADA, που φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα «Σοζτζού»

  • Το 64% των πολιτών δήλωσαν ότι έχουν χρέη και δάνεια και το 90% έχει πρόβλημα να τα αποπληρώσει.
  • Στην ερώτηση πώς η πανδημία Covid-19 επηρέασε την επαγγελματική τους ζωή, το 35,7% είπε ότι δεν εργάζεται, το 25% είπε ότι συνεχίζει να εργάζεται, το 16,2% είπε ότι έχασε τη δουλειά του και το 10,3% είπε ότι ο μισθός του μειώθηκε.
  • Το 65% θεωρεί την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ανεπιτυχή, και μόνο το 29% επιτυχή.
  • Τα πιο σημαντικά θέματα της Τουρκίας είναι η οικονομία, η ανεργία και η υγεία/πανδημία.

Έλεγχος τιμών από την κυβέρνηση

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή μετά την προσευχή του, όταν δέχτηκε καταγγελίες από δημοσιογράφους για ανεξέλεγκτη αύξηση τιμών ότι η κυβέρνηση θα καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια με ελέγχους. Σήμερα ωστόσο τουρκικά ΜΜΕ καταγγέλλουν ότι όχι μόνο δεν μειώθηκαν οι τιμές πουθενά, αλλά αυξήθηκαν κι άλλα προϊόντα, όπως η ζάχαρη. Κι από την άλλη, η κυβέρνηση επιτρέπει στους κατασκευαστές να αυξάνουν τα διόδια με βάση τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Νταβούτογλου: Η ατζέντα της Τουρκίας είναι η φτώχεια και η πείνα

Ο αρχηγός του μικρού κόμματος του Μέλλοντος και πρώην πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατήγγειλε σήμερα ότι στην ατζέντα της Τουρκίας είναι μόνο η φτώχεια και η πείνα, κάνοντας λόγο για ατελείωτες αυξήσεις και για αύξηση του κόστους ζωής. «Θέλουν τώρα να μειώσουν τις τιμές πουλώντας λάδι και όσπρια μέσω ΕΛΤΑ», δήλωσε, στηλιτεύοντας τα μέτρα που προσπαθεί να λάβει η τουρκική κυβέρνηση για μείωση των αυξήσεων.

«Πανηγύρια» σε κομματική ομιλία

Και την ίδια ώρα, σε «πανηγύρια» μετατρέπονται οι ομιλίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς το λαό και σε τοπικούς άρχοντες, που οργανώνει σχεδόν κάθε μέρα τελευταία. Τραγούδια λαϊκά και χαρές και τον κόσμο να τραγουδάει από κάτω στις συγκεντρώσεις. «Γεια στο στόμα σας» τους έλεγε στο τέλος, ενώ ένας τοπικός άρχοντας άρχισε να κλαίει από τα λόγια του Ερντογάν.

Οι λόγοι της οικονομικής ύφεσης

Κατά κάποιο τρόπο, η οικονομία της Τουρκίας υπήρξε θύμα της επιτυχίας της. Καθώς τα εισοδήματα αυξήθηκαν, η ζήτηση καταναλωτικών αγαθών επίσης αυξήθηκε και η Τουρκία δεν παράγει πλέον πολλά από αυτά. Έτσι οι εισαγωγές άρχισαν να αυξάνονται γρηγορότερα από τις εξαγωγές και το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών της Τουρκίας αυξήθηκε, επηρεάζοντας το νόμισμα και οδηγώντας σε πληθωρισμό.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έδωσε προτεραιότητα σε τομείς, όπως οι κατασκευές και ο τουρισμός. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία προσέλαβε περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους, πράγμα που σημαίνει ότι αναγκάστηκαν να αναλάβουν δουλειές Τούρκων στη μαύρη αγορά και μείωσε τους μισθούς σε ορισμένους τομείς.

Καθώς όλο και περισσότερες τουρκικές οικογένειες βυθίζονται στη φτώχεια ως αποτέλεσμα του διπλού σοκ,

  1. 1. της οικονομικής κρίσης και
  2. 2. της πανδημίας,

η κυβέρνηση του Ερντογάν κατηγορείται ότι δεν φαίνεται να έχει πλέον κανένα σχέδιο για τη βελτίωση της οικονομίας.

Ο κύριος στόχος φαίνεται να είναι η παραμονή στην εξουσία με κάθε κόστος, ξοδεύοντας κρατικούς πόρους σε τεράστια έργα υποδομής που αναδεικνύουν μια αίσθηση ισχύος, αλλά φέρνουν λίγα απτά οφέλη στους απλούς πολίτες.

Διαβάστε ακόμα: Επικοινωνία Ερντογάν - Μασκ: Έτοιμος να συνεργαστεί με την Τουρκία ο ιδρυτής της Tesla

φτώχειαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαανεργία