Κόσμος|08.01.2019 15:23

Το AfD στήνει κάλπες για έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ

Γιώργος Σκαφιδάς

Αποφασισμένοι για όλα… ακόμη και για μια έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, εμφανίζονται οι εθνολαϊκιστές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) μόλις λίγους μήνες πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Η προοπτική ενός «Dexit» (όπως θα ονομαζόταν η έξοδος-exit της Γερμανίας-Deutschland από την ΕΕ) αποτελεί πλέον και επίσημα θέμα συζήτησης μεταξύ των στελεχών του ακροδεξιού εθνολαϊκιστικού κόμματος.

Είναι πιθανό, μάλιστα, ο στόχος ενός «Dexit» να αποτελέσει και προγραμματική θέση της παράταξης στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές του 2019, εάν υπερψηφίσουν τη σχετική πρόταση (που έχει ήδη κατοχυρωθεί ως πρόταση προς ψήφιση) οι συμμετέχοντες στο συνέδριο που πρόκειται να πραγματοποιήσει το AfD στην πόλη Ρίζα της Σαξονίας το διάστημα μεταξύ 11 και 14 Ιανουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό σενάριο που έχουν ήδη εκπονήσει στο AfD, η ΕΕ θα πρέπει να έχει μεταρρυθμιστεί ριζικά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από μια «συνέλευση» το πολύ 100 μελών που θα εκλέγονται από τα εθνικά κοινοβούλια.

Εάν δεν γίνουν όλα τα παραπάνω έως το 2024, τότε θα ανοίξει αυτομάτως ο δρόμος προς δυνητικά δύο κατευθύνσεις: είτε για τη μονομερή έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ («Dexit»), είτε για τη διάλυση συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως την γνωρίζουμε και την αντικατάστασή της από μια νέα διαφορετική (και προφανώς πολύ πιο αποκεντρωμένη) «ευρωπαϊκή κοινότητα». Όλα τα παραπάνω αποτελούν, πλέον, επίσημη πρόταση προς υπερψήφιση-υιοθέτηση μεταξύ των στελεχών του AfD.

Υπό άλλες συνθήκες, τα σενάρια περί «Dexit» ή κατάργησης του ευρωκοινοβουλίου θα μπορούσαν ίσως να αγνοηθούν ως… εξωπραγματικά ή ανάξια λόγου.

Το AfD είναι, ωστόσο, μια παράταξη με 91 έδρες στην ομοσπονδιακή βουλή της Γερμανίας και παρουσία σε όλα (και τα 16) τοπικά κοινοβούλια των γερμανικών κρατιδίων. Υπό αυτήν την έννοια, όσα προτείνει το AfD, ακόμη και τα πιο εξωφρενικά μεταξύ αυτών, δεν υπάρχει πια το περιθώριο ή η πολυτέλεια να απαξιωθούν ως μη-γενόμενα ή περιθωριακά, ειδικά σε μια χρονιά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων.

Μέσα στο 2019, άλλωστε, αναμένονται, πέρα από τις ευρωεκλογές, και κρίσιµες εκλογικές αναµετρήσεις στα γερμανικά κρατίδια της Σαξονίας, της Θουριγγίας, της Βρέµης και του Βρανδεµβούργου, ορισμένα εκ των οποίων (κυρίως στην Ανατολική Γερμανία, όπως για το κρατίδιο της Σαξονίας) αποτελούν και προπύργια της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. 

DexitAfDΕΕΓερμανία