Κόσμος|11.02.2021 13:38

Τουρκία σε ΗΠΑ: Κανένας δεν θα μας δώσει εντολές για τη Δικαιοσύνη

Μαρία Ζαχαράκη

«Κανένα κράτος δεν είναι ικανό να δίνει εντολές στην τουρκική Δικαιοσύνη», απαντά το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στο αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο εγκάλεσε το βράδυ της Τετάρτης την Τουρκία για τον επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, που η Τουρκία θεωρεί ενορχηστρωτή των διαδηλώσεων στο Γκεζί το 2013.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι έχει ήδη απαντήσει από τις 28 Ιουλίου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν ζητούσε πάλι την απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα. «Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι κι αυτή η δεύτερη ανακοίνωση είναι ασυμβίβαστη με την αρχή του κράτους δικαίου. Η νομική υπόθεση κατά του Οσμάν Καβάλα συνεχίζεται από τα ανεξάρτητα δικαστήριά μας και όλοι πρέπει να σέβονται αυτή τη διαδικασία».

Διαβάστε ακόμα: Προκλητική δήλωση Ερντογάν προς Μητσοτάκη: Μάθε τα όριά σου και μετά μιλάμε

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «η παρακολούθηση της εκτέλεσης της απόφασης του ΕΔΑΔ παρακολουθείται από την Επιτροπή των Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η τουρκική κυβέρνηση έχει παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για αυτό το θέμα». 

Στη συνέχεια το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί κι εκείνο με τη σειρά τις ΗΠΑ για τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. «Πρόκειται για ασυνεπή προσέγγιση μιας χώρας, η οποία χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τις ‘νομικές διαδικασίες’ για την έκδοση στην χώρα μας του αρχηγού τους FETÖ, που αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει πραξικόπημα ενάντια στη δημοκρατία της χώρας μας, να παρέμβει σε μια εν εξελίξει νομική διαδικασία στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου. Κανένα κράτος δεν είναι ικανό να δώσει εντολές στην τουρκική δικαιοσύνη για δικαστικές υποθέσεις», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

ΤουρκίαΣτέιτ ΝτιπάρντμεντΗΠΑ