Κόσμος|25.02.2021 14:43

FDA: Αποτελεσματικό και ασφαλές το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Newsroom

Tο προσωπικό της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) γνωστοποίησε μέσω επίσημων εγγράφων του πως το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson αποδείχθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού.

Το αν θα εγκριθεί το εμβόλιο πρόκειται να κριθεί την προσεχή Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου οπότε και συνεδριάζει η επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της FDA για να αποφασίσει αν θα το εγκρίνει ή όχι. Στη συνέχεια, αν και δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων της, η FDA αναμένεται να τις υιοθετήσει, όπως άλλωστε έγινε με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.

Το εμβόλιο της J&J κρίθηκε 66% αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού σε παγκόσμια δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 44.000 άτομα περίπου.

Διαβάστε ακόμα: Johnson & Johnson: Κατέθεσε αίτημα για έγκριση από τον ΠΟΥ για το εμβόλιο

Για την ακρίβεια, η αποτελεσματικότητά του κυμαινόταν από το 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο 66% στη Λατινική Αμερική και στο 57% στη Νότια Αφρική, όπου τις τελευταίες μέρες εξαπλώνεται μια νέα παραλλαγή του ιού έχει ήδη εξαπλωθεί. Επίσης, το εμβόλιο κρίθηκε συνολικά 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις παραλήπτες του εμβολίου εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά τη δοκιμή, αλλά η FDA είπε ότι από την η ανάλυσή της δεν προέκυψαν συγκεκριμένες ανησυχίες. Η J&J δεν είχε δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για τα δεδομένα της κλινικής δοκιμής πέρα ​​από τα ποσοστά αποτελεσματικότητας.

Διαβάστε ακόμα: Εμβόλιο Pfizer: Δεν χρειάζεται πλέον ψύξη στους μείον 70°C - Ανατροπή δεδομένων στη διανομή

ΚορονοϊόςFDAεμβόλιοJohnson & Johnson