Κόσμος|10.01.2019 11:31

Σαλβίνι: Οραματίζεται συμμαχίες εθνικιστών στην ΕΕ

Newsroom

Στην Πολωνία, για επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας, βρέθηκε χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα… κοινό μέτωπο εθνολαϊκιστικών δυνάμεων εν όψει των κρίσιμων ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου.

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας, που συγκυβερνά την Ιταλία μαζί με τον Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) του νυν υπουργού Εργασίας Λουίτζι ντι Μάιο, υποστήριξε ότι Ρώμη και Βαρσοβία θα μπορούσαν να διασπάσουν τον κυρίαρχο «γαλλογερμανικό άξονα» φέρνοντας μια νέα «ευρωπαϊκή άνοιξη» στη Γηραιά Ήπειρο και μια «αναγέννηση των ευρωπαϊκών αξιών… μακριά από την Ευρώπη των τεχνοκρατών».

Ο Ματέο Σαλβίνι είχε χθες επαφές στην Πολωνία όχι μόνο με τον ομόλογό του, Πολωνό υπουργό Εσωτερικών, αλλά και με άλλα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος πολωνικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), συμπεριλαμβανομένου και του ηγέτης της παράταξης πρώην πρωθυπουργού Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαλβίνι διακινεί την ιδέα για τη σύσταση ενός πανευρωπαϊκού δικτύου εθνικιστικών δυνάμεων ήδη από το καλοκαίρι του 2018, με τις κυβερνώσες δυνάμεις σε χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Πολωνία να καλωσορίζουν τέτοιου τύπου ιδέες εστιάζοντας την προσοχή τους κυρίως σε θέματα μετανάστευσης και ενίσχυσης των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Επαφές με λαϊκιστές από την Πολωνία, την Κροατία και τη Φινλανδία είχε, ωστόσο, και ο κυβερνητικός εταίρος του Σαλβίνι, Λουίτζι ντι Μάιο, μόλις την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες.       

Κίνημα Πέντε ΑστερώνΕυρωεκλογέςΠολωνίαΜατέο ΣαλβίνιΛέγκα