Κόσμος|09.03.2021 15:23

Κορονοϊός - Γερμανία: Πώς γίνεται το rapid test από σούπερ μάρκετ στο σπίτι

Newsroom

To Σάββατο ξεκίνησε στη Γερμανία η διάθεση rapid test για τον κορονοϊό, μέσω των σούπερ μάρκετ, δημιουργώντας, μάλιστα, φρενίτιδα στους Γερμανούς καταναλωτές που έσπευσαν να τα προμηθευτούν.

Η δημοσιογράφος της Deutsche Welle, Ειρήνη Αναστασοπούλου από τη Βόννη, έδειξε οn camera το rapid test και ανέλυσε πώς μπορεί κάποιος να το εφαρμόσει. Το τεστ «Aesku» πωλείται προς το παρόν μόνο σε discount σούπερ μάρκετ, όπως τα Aldi και τα Lidl. Παράλληλα, από την περασμένη Δευτέρα, όλοι οι Γερμανοί θα δικαιούνται ένα τεστ αντιγόνου δωρεάν την εβδομάδα, το οποίο θα διενεργείται από επαγγελματίες στα φαρμακεία ή σε κέντρα διενέργειας τεστ. Πολλοί κατασκευαστές έλαβαν επίσης το πράσινο φως για κιτ τεστ κατ΄ οίκον. Σκοπός να είναι να δοθεί περισσότερη ελευθερία στον πληθυσμό έπειτα από μήνες περιορισμών, όμως οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα rapid test (γρήγορα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου) είναι λιγότερο αξιόπιστα από τα τεστ PCR και πως τα μέτρα προστασίας πρέπει να διατηρηθούν ακόμη και σε περίπτωση αρνητικού τεστ.

Πώς κάνεις μόνος σου το rapid test

Ο χρήστης τοποθετεί την ειδική μπατονέτα σε βάθος 2,5 εκατοστών μέσα στη μύτη του και την γυρίζει πέντε φορές από το ένα ρουθούνι και πέντε από το άλλο. Στη συνέχεια βυθίζει την άκρη της μπατονέτας σε ειδικό διάλυμα για 24 με 45 δευτερόλεπτα και αφού μετά κλείσει το μπουκαλάκι με το διάλυμα, ρίχνει το υγρό που περιέχει στο τεστ, όπως γίνεται στα τεστ εγκυμοσύνης.

Εάν μετά από 15 λεπτά αυτό κοκκινίσει σημαίνει ότι ο χρήστης είναι θετικός στον κορονοϊό και θα πρέπει να προχωρήσει σε μοριακό τεστ σε διαγνωστικό κέντρο. Όπως αναγράφουν ρητά και οι οδηγίες δεν αποκλείεται ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα του rapid test που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ταξίδι στο εξωτερικό.

Πόσο κοστίζει το οικιακό rapid test

Η αλυσίδα Aldi περιορίζει την πώληση σε ένα πακέτο πέντε τεστ ανά άτομο, με κόστος 24,99 ευρώ. Το τεστ πραγματοποιείται με ρινικό δείγμα και το αποτέλεσμα εμφανίζεται σε 15 λεπτά. Το Lidl προτείνει επίσης πακέτα πέντε τεστ έναντι 21,99 ευρώ. Τα τεστ θα πωλούνται επίσης σε μεγάλα φαρμακεία και σε άλλες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, που επικρίνεται για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού, υποσχέθηκε τεστ αντιγόνου σε μια ποσότητα "περισσότερο από αρκετή" για όλους, ανάμεσά τους 50 εκατομμύρια δωρεάν τεστ τον μήνα. Όμως ορισμένοι αναρωτήθηκαν αν οι τοπικές αρχές είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση. Η Μανουέλα Σβέσιγκ, η Σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός του κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Πομερανίας (βόρεια), δήλωσε πως τα σουπερμάρκετ έχουν προετοιμαστεί καλύτερα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Δεν καταλαβαίνω γιατί τα rapid test πωλούνται ήδη από εκπτωτικές αλυσίδες, αλλά δεν έχουν παραγγελθεί ακόμη για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα σχολεία», είπε.

Διαβάστε επίσης: Αυτόματοι πωλητές rapid test κορονοϊού στην Ιαπωνία

Κορονοϊόςσούπερ μάρκετrapid testΓερμανία